Artritis artrose verschil

Artritis en artrose: dit is dus het verschil

Reuma en artrose worden vaak door elkaar gehaald – en zelfs automatisch onder de noemer ‘reuma’ geplaatst. Kwalijk nemen we het niet: de woorden lijken veel op elkaar, beide aandoeningen komen regelmatig voor en om het nog verwarrender te maken ook vaak in combinatie. Toch is er wel echt een verschil.

Leestijd: 2 minuten

Artritis (gewrichtsontstekingen)

Ondanks dat beide aandoeningen je botten, gewrichtsbanden en gewrichten beïnvloeden, zit er een verschil tussen artritis en artrose. Artritis is een ontsteking binnenin één van de gewrichten of het kapsel daaromheen, die ontstaat doordat het onderliggende immuunsysteem verstoord is, een reumatische aandoening of een infectie. Óf door een ‘traumatische’ oorzaak, een ongeval (bijvoorbeeld een sportongeval). Een gewricht is de plaats waar twee beenderen samenkomen en ten opzichte van elkaar bewegen. Aan de oppervlakte is het gewricht bekleed met een laag kraakbeen, met errond een omhulsel, het gewrichtskapsel. En dit kapsel is aan de binnenkant weer bekleed met een slijmvlies, dat een smeerstof (gewrichtsvocht) aanmaakt. Vaak ontstaat er bij een ontsteking extra vocht in het gewricht, waardoor het normale functioneren belemmerd wordt. Andere tekenen van een ontsteking zijn zwelling, roodheid en warmte.

Artritis kan in één gewricht voorkomen, maar zit vooral bij een reumatische oorzaak vaak in meerdere gewrichten. Negeer artritis zeker niet en stel zelf geen behandeling in zonder dat je de oorzaak kent. Er kan immers een (ernstige) aandoening aan de basis liggen.

Artrose (versleten kraakbeen)

Artrose houdt in dat het kraakbeen dat tussen de botten in een gewricht zit in grote mate is afgenomen. Dat kraakbeen is nodig, want dat zorgt ervoor dat de botten die samenkomen in een gewricht gemakkelijk over elkaar glijden. Door het afgenomen kraakbeen vermindert of verdwijnt zelfs dat mechanisme. Pijn zal je niet direct krijgen omdat er geen zenuwen in kraakbeen zitten. Maar omdat er andere zenuwen op een gegeven moment bloot komen te liggen, zal het wél pijn gaan doen. Meestal ontstaat artrose door ouderdom, maar soms kan ook een ongeluk of ontsteking (zoals dus artritis) de boosdoener zijn.

Artrose in de heup treft vaak mensen vanaf 65 jaar. Ongeveer een op vijf 75-plussers kampt ermee. Artrose in de knie komt vooral voor bij mannen vanaf 55 jaar en bij vrouwen vanaf 65 jaar. In de leeftijdsgroep van 75 tot 85 jaar heeft ongeveer 16 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen er last van.

De typische klachten bij artrose zijn pijn en stijfheid. Eerst voel je pijn als je het gewricht belast, bijvoorbeeld wanneer je sport of wandelt. Daarna zal de pijn – wanneer de zenuwen dus bloot komen te liggen – ook in rust voelbaar zijn. Andere klachten zijn minder beweeglijke gewrichten en op de duur kan je je knie niet meer volledig plooien of strekken.

Verschil artritis en artrose

Artrose is dus slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt. Artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel dat eromheen zit. De combinatie komt voor wanneer ontstekingen in het gewrichtsslijmvlies bij artritis op langere termijn kunnen lijden tot artrose.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024