schuimwijn winkel

De beste cava, prosecco en andere schuimwijn geselecteerd

De feesten komen er aan en dat betekent liters bubbels die de ogen van uw gasten zullen doen blinken. We kijken rond wat de markt te bieden heeft en begeven ons daarbij ook op onbekend terrein.

Leestijd: 4 minuten

Cava

Zelfs als u geheelonthouder bent, is de cava-tsunami u ongetwijfeld niet ontgaan. Een bizar fenomeen trouwens dat elke logica tart. In minder dan 15 jaar tijd is België uitgegroeid tot de grootste exportbestemming van deze traditionele wijnmethode die afkomstig is uit verschillende Spaanse regio’s.

Wij zullen dit jaar om en bij de 25 miljoen flessen van deze bijzondere appellation verbruiken. En dit alles zonder dat de producenten en de verantwoordelijke syndicale instanties een spreekwoordelijke euro in hun communicatie hebben geïnvesteerd. Het is gewoonweg een populair fenomeen dat in het noorden van ons land werd geboren en gestimuleerd werd door enkele artikels in een aantal magazines. Zeg gerust: de juiste wijn op het juiste moment tegen de juiste prijs voor de juiste doelgroep.

Prosecco

De nieuwe trend? Terwijl de populariteit van cava niet langer groeit – en zelfs zachtjes afneemt – steekt een nieuwe Italiaanse golf de kop op. Er is echter een maar, meer dan één zelfs. Qua prijs valt hij een ietsje duurder uit en dat is geen voordeel, zeker niet in deze tijden van economische spanning.

Blijft dat de prosecco’s veel bloemiger zijn, meer geparfumeerd dan het grootste deel van de concurrentie, wat sommige verbruikers van de strakkere bubbels zou kunnen storen. Tenslotte – maar dat geldt ook voor de cava’s – zijn de producties bijzonder heterogeen. Er dient dus veel geproefd om de goede van de… minder goede te onderscheiden (en pas daarna dronken te worden).

Wereldbubbels

Het is een feit: de schuimwijnen hebben de wind in de rug. Van Tsjechië tot Australië, al over Chili en Zuid-Afrika, zonder Luxemburg en Portugal te vergeten, begint de hele wereld wijnen met bubbels te produceren. Deze wijnen zijn technisch gezien helemaal perfect en over het algemeen ook heel goed gemaakt. En België in dit alles?

Dankzij het Domaine des Agaises in Haulchin (prov. Henegouwen), en zijn bekende cuvées Rufus en Dragonne, heeft ons land een vertegenwoordiger op het internationaal toneel. En niet zo maar één, want tijdens de laatste ‘Effervescents du Monde’ kreeg dit domein een notering bij de top-10 van de wereld. Het is dus ietsje meer geworden dan een plaatselijk fenomeen.

Crémant

De Crémants zijn zo’n beetje het arme broertje van de Franse bubbels. Er gebeurt immers weinig achter de schermen van deze monoliet uit de Champagnestreek. Al blijft hij opvallen omdat hij anders is. Voor een goed begrip: een crémant uit de Jura staat helemaal los van een crémant uit de Bourgogne, want alles is anders: bodem, klimaat, druiven, vinificatie. Voor eens en voor altijd: een crémant is niet zomaar een onderdaan van de Champagne. Het is een wijn met een eigen karakter.


Shopping

Bij Colruyt

MAS PERE CAVA BRUT NATURE – € 7,95

In het koninkrijk van de cava’s is dit een van de aanraders. Gewoonweg heel lekker. Mooi in evenwicht, niet te sterk, net voldoende toeters en bellen om blij te maken. 17/20

CRÉMANT D’ALSACE WOLFBERGER PRESTIGE BRUT – € 8,99

De aanhef is meidoorn, acacia en linde. Tegelijk krachtig en zacht, rijk en fijngevoelig. Behoorlijk sterk ook, maar dat valt beslist in de smaak en dat van het aperitief tot en met het dessert. Voorwaar een mooie fles.
15/20

Bij Carrefour

CAVA FERRIOL RESERVA – € 7,65

Een oecumenische cava met alle liefde die nodig is om lekker rond, soepel en fruitig te zijn. Ideaal voor een aperitief met borrelhapjes.
15/20

PROSECCO BORGO SANTO – € 8,99 

Een mooi bloemig boeket dat zich meteen ontwikkelt. De afdronk is licht en bloemig – niet te verwarren met gesuikerd fruit, want dat is iets anders. Deze laat zich in solo drinken en dat is perfect.
16/20

Bij Cora

CRÉMANT DE LIMOUX ROSÉ ANTECH – € 8,99

Leuke verrassing, vol karakter, met degelijkheid, finesse en een mooie elegantie die heel wat concurrenten uit het noorden kan doen verbleken.
17/20

CRÉMANT DU JURA MARCEL CABELIER – € 7,99

Een stap in het onbekende. Het soort wijn waarmee je vrienden kan verbazen. Lekker, goed gemaakt en prachtig in evenwicht.
16/20

MIONETTO PROSECCO DI VALDOBBIADENE – € 7,99

Een zeer mooie prosecco, klassieke, witte bloemen, linde, acacia, met op het einde een snuifje menthol. De afdronk is rijk, zeer fruitig, maar rechttoe rechtaan. Ideaal om te schenken, want bij de cadeautjes die men krijgt heeft men doorgaans niet te kiezen…
15/20

Bij Intermarché

PÉTILLANT DU RY D’ARGENT – € 12,99 

100% cabernet Jura
Welnu: dit is een zeer leuke verrassing. Een verrassende wijnstok, afkomstig van bij ons. Het soort wijn dat je blind aan je vrienden kan schenken om hun commentaren te horen. Vooral wanneer u hebt uitgelegd wat ze drinken.
15/20
(exclusiviteit Intermarché)

CAVA COMTE DE FOIX – € 4,99

De ‘perfect deal’ van het ogenblik. Is bijna gratis, laat zich ’s avonds thuis rustig genieten, is perfect uitgebalanceerd. What else?
15/20

CRÉMANT DE DIE  € 7,99

Een beetje zachtheid in deze brutale wereld. Fruit, maar ook wat nervositeit erachter. Niet te verwarren met de gelijknamige en superzachte clairette. Dit is goed gemaakt en zeer aangenaam.
14/20

Bij Makro

CRÉMANT DE BOURGOGNE JEAN BOUCHARD – € 10,99

Deze vind ik echt lekker. Eenvoudig en ongecomplexeerd. Meer moet dat niet zijn.
15/20

PROSECCO ACCADEMIA – € 8,39

Een mooie en lieve prosecco. Ideaal voor het plezier om de tong te verfrissen met een ernstige fles.
13/20

Bij Delhaize

VILLA GRANDA – € 7,99

DOCG Prosecco Superiore di Valdobbiadene
De eerste neus verraadt bloemen, met linde, acacia en kweepeer. De afdronk wordt duidelijk getekend door groene appel die de honingkant snel compenseert en de wijn zeer mooi uitbalanceert. Perfect als aperitief, maar ook voor een gezellig familieonderonsje om 4 uur ’s middags.
14/20

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024