champagne

De 6 beste champagnes uit de winkel voor de feesten

De winter is een feit, zoveel is zeker. De laatste pompoenresten vergaan in de composthoop, de sparren prikkelen de verbeelding en de kerstballen liggen klaar om zich in de takken van de coniferen te nestelen. Binnenkort mogen ook de ossen en de ezels weer de kerststal in…

Leestijd: 3 minuten

In Amerikaanse films is het bon ton om hysterisch te doen wanneer men blij is, waarna men zich vervolgens bij alle omstanders in de armen laat vallen… Mijn hond kwispelt dan weer met zijn staart… En ik? Ik trek mijn wijnkoelkast open en haal er een fles Champagne uit… De graad van blijdschap bepaalt de cuvée…

In de real world dient champagne ook om mensen te huldigen. Een prestigieuze receptie zonder Champagne is eigenlijk not done, tenzij men het niet kan betalen of men een uniek lokaal product bij de hand heeft. Maar over het algemeen is Champagne de enige juiste keuze. En sinds vorig jaar prijken de Avenue de Champagne in Epernay, de productiehuizen van deze beroemde wijnen en een aantal Reimse krijtgroeven zowaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Champagne geniet dezelfde erkenning als 14 andere wijngaarden op deze aarde. Voorwaar een zeer select clubje!

Maar niet alles wat bubbelt is champagne, want het is alleen maar champagne als het uit de Champagne komt. Al het andere, ook al wordt dit op dezelfde manier en volgens de ‘méthode traditionnelle’ gemaakt, heeft een andere naam.

Bij de kelderhouders en in de grootwarenhuizen verdringen de bubbels elkaar momenteel in de rekken. Net als de vorige keren heb ik mijn gezondheid nu ook weer op het spel gezet door mijn lever (over) te belasten, maar waarom klagen, want ik heb ook nu weer genoten!

Ontdek deze lekkere champagnes voor het eindejaar uit de winkels volgens onze wijnjournalist:

 1. Louis Dumont – Cuvée Classique – € 26,99
  Carrefour
  14/20
  Zoals op het etiket te lezen staat, is dit een goedgemaakte klassieke cuvée: simpel en prettig om drinken. Nogal rond, met een vleugje bitterheid in de nasmaak. Lekker en hij kan tijdens het feestdiner de hele avond op tafel blijven.
 2. Duval-Leroy Brut Réserve – ‘Pur Chardonnay’ – € 33,98
  Delhaize
  16/20
  Een mooie fles. Piekfijne chardonnay, maar niet agressief. Rond zonder zwaar te zijn. Vleiend, bloemig en duivels, vrij rechttoe rechtaan en daardoor alles samen een mooie fles. Als aperitief, maar kan ook bij het begin van de maaltijd.
 3. Veuve Durand Réserve – € 12,99
  Aldi
  11/20
  Champagne draait niet enkel om de prijs, maar elke miraculeuze cuvée heeft zijn prijskaartje. Deze laat zich drinken en bubbelt, maar het blijft een champagne om snel te vergeten. Volgens mij kan je dit product ook licht verbeteren met enkele druppels cassis of perziklikeur.

 4. Billecart-Salmon ‘Cuvée Villa Lorraine’ – Brut Réserve – € 36,5
  Traiteur La Villa Lorraine – Tel: 02/511 44 83
  17/20
  Ziehier een oerklassieke, zeg maar historische cuvée die, welja, al ruim… 40 jaar bestaat. Dat is wat twee grote huizen onder trouw verstaan. Niet alleen een mooi etiket, maar een wijn die is afgestemd op de smaak van de veeleisende klant. Dit is de huischampagne van de Villa, kwestie van indruk te maken op de dames en hun ogen te laten blinken. Maar het is veel meer dan dat: dit is verdomd lekker. Finesse, lengte en een uitermate smaakvolle rondheid.
 5. Vouette & Sorbe – ‘Blanc D’argile’ – Extra Brut – € 68
  Tel.: 00 33 3 25 38 79 73 (indien u de Belgische verdelers wil kennen, want er staat niets op de website)
  18/20
  Dit is echt een topper. Een klein huis met enkele hectaren biodynamische wijnbouw in de Aube. De kwaliteit van een champagne is geen gevolg van een teeltwijze, zoveel is duidelijk, maar dat aan de dag gelegde zorg de kwaliteit beïnvloedt, is overduidelijk. Deze wijn is schitterend qua delicatesse, een chardonnay van een zeldzame volwassenheid, een opmerkelijke densiteit. Op te dienen in een karaf zodat hij zich helemaal kan ontplooien… Kortom: een wijn voor de kenner.
 6. Pierre Moncuit Grand Cru – Blanc de Blancs – € 25
  Le Cellier D’Isabelle – 063/67 77 79 – contact@cellierdisabelle.com
  17/20

  De chardonnay uit de Champagnestreek in al zijn pracht, zacht, fruitig. Alsof de lente ontploft in uw glas. Kortom: een prachtige cuvée die absoluut verdient dat u rustig aperitieft om hem in al zijn facetten te ontdekken. Al kan hij ook op het einde van de avond wanneer je elkaar verliefd in de ogen kijkt.


© Fiftyandme 2023