Waarom de negroni de nieuwe gin-tonic is

Leestijd: 2 minuten

Gin-tonic is de laatste jaren synoniem voor een heerlijk aperitief onder vrienden, bij een tête-à-tête, of tijdens een kostbaar momentje met uzelf. Toe aan afwisseling? De negroni is terug van nooit weggeweest en verovert zijn plaats als nieuwste it-drankje. Een derde vermout, een derde gin en een derde bitter: op uw gezondheid!

negroni

Het recept van de negroni.

U ziet de negroni nu al steeds vaker opduiken op suggestiekaarten en in hippe bars. Een ander teken dat de negroni goed op weg is om het nieuwe it-drankje te worden, is dat topsommelier Jurgen Lijcops, eigenaar van het Antwerpse sterrenrestaurant The Glorious, met zijn eigen distilleerderij Forest-Spirits niet alleen gin maar ook vermout en negroni creëert. Vermout is een versterkte wijn die op smaak wordt gebracht met aromatische planten en kruiden. Lijcops zorgde voor een primeur met de eerste Belgische vermout.

Topsommelier Jurgen Lijcops, eigenaar van sterrenrestaurant The Glorious (Antwerpen) en Forest Spirits.

Topsommelier Jurgen Lijcops, eigenaar van sterrenrestaurant The Glorious (Antwerpen) en Forest Spirits.

Waarom besliste u om naast gin ook vermout te maken?

Jurgen Lijcops: “Als sommelier is wijn mijn achtergrond, ik heb veel relaties in de wijnwereld. In de jaren ’60 en ’70 dronk iedereen vermout. Dan kwamen de grote industriële merken op, maar stilaan is er weer plaats voor kleine, lokale distilleerderijen. De negroni is een van de drie meest verkochte old style cocktails. Voor mij is de negroni een klassieker, hij is terug van nooit weggeweest.”

Wat is er typisch aan de Forest Vermouth, de eerste Belgische vermout?

“Er zijn veel Belgische linken. Forest Vermouth wordt gemaakt op basis van Italiaanse witte Montepulciano-wijn, maar van een huis met Belgische roots. Die laten we naar België komen en lengen we aan met onze eigen alcohol tot 20°. Ook de wijnvaten waarop de vermout rijpt, komen van prestigieuze Franse wijnhuizen uit Sauternes en Pomerol met Belgische wortels. We voegen 52 kruiden en specerijen toe van onze eigen tuin in de nabijheid van Antwerpen, wat een ongelofelijke complexiteit geeft. Tenslotte gebruiken we geen karamel om de vermout te kleuren, maar vers pompelmoessap.”

Serveert u de negroni in The Glorious op de klassieke manier of geeft u er een eigen twist aan?

“Klassiek wordt een negroni on the rocks in een tumbler geserveerd, maar dat doen wij niet. Ik schenk een negroni in een ijsgekoeld glas en steer hem, dat geeft meer finesse.”

Fles_FOREST_Negroni

Forest-Spirits, verkooppunten via www.forest-spirits.com/nl
The Glorious, De Burburestraat 4a, 2000 Antwerpen, www.theglorious.be© Fiftyandme 2022