Met z’n allen naar de wijnbar !

Ons land telt verschillende uitstekende wijnbars, waar je niet alleen uitstekende wijnen kan proeven, maar ook nog eens lekker kan smikkelen en smullen.

Leestijd: 5 minuten

In het begin van de jaren 90 streek de eerste golf van wijnbars boven Brussel en België neer, maar zij waren geen lang leven beschoren. Het waren ook moeilijke tijden voor de wereld van de restauratie, want voor de meesten onder ons werden de luxe-restaurants onbetaalbaar, waren de goedkopere eethuizen doorgaanse kille loodsen waar de steak tartaar en de bagels het hoge woorden voerden, en sloten heel wat wijkrestaurants de deuren. Daarom werd de wijnbar plots de nieuwe hype, want dit was hét nieuwe middenklasse-restaurant waar je snel een hapje kon eten en een glas kon drinken zonder jezelf te ruïneren. Nadat ze zich lange tijd moesten beperken tot een aanbod van betere fijnslagerij en kazen, zijn deze plekken kwalitatief steeds sterker geworden, met lekkere schotels en dito wijnen tegen redelijke prijzen. Kortom: een nieuwe insteek die zijn plaats heeft gevonden zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Vandaar dit overzicht van een aantal leuke plekken.

20 Heures Vin

Rue des combattants 106 – 1310 Terhulpen

Een gezellige plek voor een glas wijn met een stukje kaas en wat fijnslagerij in een uitgepuurd, elegant en intimistisch decor. Zak rustig onderuit in een van de diepe lederen zetels bij de haard en ontdek enkele originele wijnen in een zwart met wit decor. Een andere aanrader is de formule apero/afterwork samen met vrienden.

Winery 

Georges Brugmannplein 18 – 1050 Elsene

Een tiental jaar geleden was de Winery een van de trendsetters van dit nieuwe genre in België. Na heel wat omzwervingen koos Fréderic de Thibault deze plek uit die voor velen al snel zou uitgroeien tot een vaste stek voor het aperitief ’s avonds. Toch zou het ongepast zijn om de Winery te bestempelen als een zomerse locatie. Het zijn de rigoureuze wijnselectie, de prima service en het bescheiden, maar kwalitatief aanbod van de gerechten die van deze plek een succesformule maken. 

Le Chemin des Vignes

Idaliestraat 27 – 1050 Elsene

Brussel telt ten minste drie ‘chemin des vignes’. Het zijn wijnwinkels/bars met een bijzonder breed gamma, want zij behoren tot de grootste handelaars in de hoofdstad. U vindt er unieke producten, zoals die met de handtekening van André Ostertag, natuurwijnen die zacht zijn voor de maag, zoals ‘Beur dans les pinards’ van Karim Vionnet, en nog heel wat meer. Eveneens te noteren: het mooie aanbod gekoelde champagnes. Altijd handig bij onverwachte gasten of voor een onvoorziene drink met de vrienden.

Rubis 

Adolphe Demeurlaan 34 – 1060 Sint-Gillis

Op een kurkworp van het prachtige Van Meenenplein runt Pierre Val, de ex-sommelier van Inada (tussen haakjes: een van de minder bekende beoefenaars van de ‘haute gastronomie’ in de hoofdstad) ‘Rubis’: een mooie wijnbar die is ingericht op basis wit hout en een opgesmukte werfverlichting. Ga niet uit van het kader, want het is er goed toeven en dat niet alleen om gezien te worden. Het wijnaanbod is ruim en vooral bijzonder interessant qua prijs. En dat is altijd mooi meegenomen.

bar-a-vin1


© Fiftyandme 2022