Met z’n allen naar de wijnbar !

Leestijd: 5 minuten

Saka 20

Rue de la Chapelle 66 – 6030 Marchiennes-au-Pont

Philippe Genion is een mythische figuur: een mix van Falstaff en Gargantua; alleen met een beetje meer haar. Hij fascineert – je houdt van hem of niet – maar laat niemand onverschillig en dat komt mee door zijn levensloop: auteur, punker, denker, ontwerper van sociale netwerken. Maar vooral en sinds altijd is hij een hedonist van het zuiverste water. Het is dan ook de logica zelf dat hij uiteindelijk een plek opende die bij hem past: anders, origineel en zonder toegevingen voor wat de wijnen en de hapjes betreft. Als u hiervan houdt, zal het met volle teugen zijn

Le Verre Bouteille

Rue de la Casquette 13 – 4000 Luik

Wanneer men de zoon is van een te vroeg overleden en getalenteerde sommelier kruipt het bloed waar het niet gaan. Een wereld(wijnstudie)reis later en een partner rijker openden Gauthier Louwart en Bruno Cavallari de enige wijnbar in de Vurige Stede: met keuze uit meer dan 600 wijnen nu al een referentie. Lectuur, fijnslagerij en kaas, wijn. En een gat in de markt minder in een stad die zich bruisender wil dan alle andere.

bar-a-vin2

Carpe Diem

Rue des Savoyards 16 – 6900 Marche-en-Famenne

Pierr Vicini, Vi T’chiniss voor de vrienden – wat in het Waalse dialect, van waar hij afkomstig is, ‘oude knar’ betekent – is een van de meest charmante sommeliers van weleer: een sommelier ‘à l’ancienne’. Hij gromt bij de aanblik van zelfverklaarde kenners, want zelf kent hij zijn wijnen tot in de puntjes. Verder is hij gek van jazz en roept zijn drumspel herinneringen op aan de beroemde Fransman ‘Moustache’. Pierr lacht permanent zijn zilveren snor bloot. Wat de wijn betreft: met een achternaam als de zijne, zijn vooral de Italiaanse wijnen zijn dada, maar niet alleen die. Ga kijken: de ambiance is er vaak episch.

Vino Vino 

Rue des Brasseurs 61 – 5000 Namen

Marc Detraux heeft er een sommeliercarrière opzitten om u tegen te zeggen en toen hij besliste om in een straatje van het rustige Walenland voor eigen rekening te beginnen, was dat een schot in de roos. Hoewel we Namen bezwaarlijk de levendigste Waalse stad kunnen noemen, is hij er toch in geslaagd om deze plek een aparte sfeer in te blazen die het succes heeft aangezwengeld. Bovendien is hij een zeer aangename man en blinkt zijn selectie wijnen uit door een grote originaliteit, zonder daarom in excessen te vervallen. Allen daarheen, zouden we zeggen.


© Fiftyandme 2021