4 keer hoopgevend wetenschappelijk onderzoek

Leestijd: 3 minuten

De wetenschap staat niet stil… Elke dag worden nieuwe ontdekkingen gedaan die ons leren hoe we met kleine ingrepen in ons dagdagelijks leven zo gezond mogelijk kunnen blijven. We bieden u het laatste nieuws aan op een dienblaadje!

Door common sciences – Agentschap voor wetenschappelijke communicatie

1. Osteoporose: weerstand opbouwen vanaf de puberteit

Osteoporose wordt gekenmerkt door een zwakke beenstructuur die verantwoordelijk is voor heel wat breuken bij oudere personen. Een recente studie toonde aan dat wie zijn botmassa op het einde van de puberteit – dus rond zijn 18e levensjaar – met 10 % verhoogt, 40 jaar later 50 % minder kans loopt op breuken. Om dit resultaat te bereiken, is het belangrijk om een sportieve activiteit te combineren met een aangepaste voeding die de juiste hoeveelheden voedingsstoffen bevat die onze botten nodig hebben: calcium, vitamine D en eiwitten.

osteoporose 1osteoporose-2-life-magazine

 

2. Depressie: hersenontsteking die uit de ingewanden kan komen

Darmbacteriën kunnen de hersenen berichten sturen die een invloed hebben op hun werking. Dit geschiedt via diverse kanalen. Zo kan de darmflora het enterisch zenuwstelsel stimuleren dat rechtstreeks in verbinding staat met onze hersenen. Zijn kan eveneens moleculen produceren die, via de bloedbaan, inwerken op de hersenschors. Verder kunnen de darmbacteriën ook de immuuncellen van de darm triggeren die op hun beurt het brein gaan beïnvloeden. Al deze factoren samen zouden tot een hersenontsteking kunnen leiden die zich via allerlei symptomen kan uiten, zoals depressie.

Dépression-life-magazine

 

3. Dadels en granaatappelsap beschermen het hart

Uit een Israëlitische studie blijkt dat de geregelde consumptie van drie dadels gecombineerd met 12 cl granaatappelsap gezond is voor het hart. Beide vruchten zijn inderdaad rijk aan fenol antioxidanten. Van deze moleculen is bekend dat zij de afzetting van vetten op de aderwand tegengaan. Hun gecombineerd verbruik zou bescherming bieden tegen aderverkalking: een aandoening die tot hartfalen en cerebrale vasculaire stoornissen kan leiden. Testen op muizen toonden eveneens aan dat een dergelijk dieet het cholesterolgehalte met 28 % kan doen dalen.

Dattes-life-magazine grenade-life-magazine

4. Te veel vet eten verhoogt kans op psychiatrische problemen

Amerikaanse onderzoekers verrijkten het spijsverteringskanaal van gezonde muizen met de darmflora van muizen die dik waren geworden als gevolg van een vetrijk dieet. De behandelde dieren vertoonden hierna meer tekenen van angst, geheugen- en gedragsstoornissen. Het onderzoek toonde eveneens aan dat deze getransplanteerde muizen heel wat ontstekingen ontwikkelden in de darmen en de hersenen. Deze resultaten laten vermoeden dat een dieet dat rijk is aan vetten de darmflora verstoort en op die manier ook de gezondheid van het brein aantast.

Malbouffe-life-magazine


 


© Fiftyandme 2024