Boost voor je brein: theorie & praktijk

Leestijd: 3 minuten

Niks heerlijker dan in de zomer lekker lui op het strand of een terras te gaan zitten. Het ideale moment om je hoofd helemaal leeg te maken, of net om wat hersengymnastiek te doen? Met deze twee boeken bent u in ieder geval een zomer lang zoet om uw brein een boost te geven!

Boost voor je brein

breinbreker-Lannoo-life-magazine

Wiskunde was nog nooit zo leuk dankzij ‘Het tweede grote breinbrekerboek’ van puzzelgrootmeester Ivan Moscovich. Aan de hand van 353 klassieke breinbrekers krijg je inzicht in de belangrijkste wiskundige vraagstukken aller tijden.

Puzzels en raadsels hebben de mens altijd al mateloos geïntrigeerd. Deze gloednieuwe puzzelbijbel van puzzelicoon Ivan Moscovich verzamelt meer dan 300 breinbrekers die niet alleen je hersenen zullen doen kraken, maar je tegelijk ook meenemen op een boeiende reis door de geschiedenis van de wiskunde. Van het Ishangobeentje (het oudste telraam ter wereld), over Zeno’s paradox van de haas en de schildpad tot de vele mysteries van de priemgetallen: dit prachtig geïllustreerde boek staat garant voor uren puzzelplezier!

Probeer deze twee puzzels uit het boek!

ANAMORFOSE – 1485

Anamorfose is de kunst om een afbeelding zo te vervormen dat die alleen tevoorschijn komt als je de tekening of het schilderij vanuit een specifi ek punt en/of met een spiegel bekijkt. Vaak heb je een cilindervormige spiegel nodig om een anamorfi sche tekening te bekijken, maar sommige kunstenaars hebben ook gebruikgemaakt van spiegelende kegels en piramides. Leonardo da Vinci was de eerste die experimenteerde met anamorfi sch perspectief. Het oudst bekende voorbeeld van een anamorfi sche tekening is een oog dat hij in 1485 tekende. Tijdens de renaissance boekten kunstenaars die experimenteerden met perspectief grote vooruitgang. Ze perfectioneerden de technieken van het oprekken en vervormen van afbeeldingen op allerlei manieren, en maakten daarvoor onder meer gebruik van inzichten uit de geometrie en de studie van perspectief. In de 16de, 17de en 18de eeuw werden anamorfi sche afbeeldingen enorm populair. Het was een ideale manier om gevaarlijke politieke standpunten, ketterse ideeën of zelfs erotische afbeeldingen te camoufleren.

anamorphic pyramid puz110,111,112-p117

De boodschap van Voltaire
De Franse satiricus Voltaire (1694-1778) was gek op puzzels en ontwikkelde veel hersenkrakers. Print de tekening en hou ze horizontaal voor je ogen. Kun je de Engelse boodschap van Voltaire ontcijferen?

DE STELLING VAN NAPOLEON – 1825

De stelling van Napoleon zegt dat als er op een willekeurige driehoek gelijkzijdige driehoeken getekend worden (alle naar buiten of naar binnen toe gericht), de middelpunten van die gelijkzijdige driehoeken zelf ook een gelijkzijdige driehoek vormen. De driehoek die zo ontstaat, wordt de driehoek van Napoleon genoemd (zowel naar buiten als naar binnen toe gericht). Het verschil in de oppervlakte van de twee driehoeken is gelijk aan de oppervlakte van de oorspronkelijke driehoek. De stelling wordt vaak toegeschreven aan Napoleon Bonaparte (1769- 1821). Het is bekend dat Napoleon een amateurwiskundige was, maar het is niet bekend of hij de stelling heeft uitgevonden of het probleem heeft opgelost. De stelling komt mogelijk uit de publicatie The Ladies’ Diary van W. Rutherford, gepubliceerd vier jaar na de dood van de Franse keizer.

napoleon's theorem puz176p176

Info
Het tweede grote breinbrekerboek, Ivan Moscovich (Lannoo), 24,99 euro

Begrijp je brein

Na de praktijk, de theorie. ‘Begrijp je brein’ geeft verhelderende inzichten over wat er zich in uw hoofd afspeelt. Auteur Christiane Stenger (meervoudig wereldkampioen geheugentechnieken junioren, coach & trainer) brengt orde in je 100 miljard hersencellen en laat zien wat er zich in het hoofd zoal afspeelt. Gebruikmakend van actuele wetenschappelijke inzichten geeft zij praktische aanwijzingen hoe je je geest effectiever kunt benutten.

‘Begrijp je brein’ is een toegankelijk boek over de werking van je brein en geeft inzicht in hoe om te gaan met onder meer de overkill aan informatie, multitasking, stress, timemanagement, beslissingen nemen, concentratie en rust.
Als je brein weer eens z’n eigen gang gaat en niet doet wat jij wilt, kan dit boek je prima van pas komen.

Infobrein-life-magazine

Begrijp je brein. Gebruiksaanwijzing voor je hoofd,
Christiane Stenger (Forte Uitgevers),
19,95 euro



© Fiftyandme 2024