Genieten van HERSENGYMNASTIEK

Leestijd: 3 minuten

WIE PROEFDE NOOIT EEN NAAM “OP HET TIPJE VAN ZIJN TONG”? WIE VERGAT NOOIT OM EEN WELGEMEENDE GOEDE RAAD TOE TE PASSEN? WIE ZOCHT NOOIT ZIJN SLEUTELS? VERVELENDE/IRRITERENDE MOMENTEN. WANT JE KAN JE BREIN TRAINEN OM IN TOPVORM TE BLIJVEN. OF JE KAN EEN RIJK EN GEVARIEERD SOCIAAL LEVEN LEIDEN.

Door Patricia Massange

In tegenstelling tot wat men zou kunnen veronderstellen, is het geheugen niet vergelijkbaar met een harde schijf van een pc. Want een geheugen leeft, is soepel en wordt elke dag geactualiseerd. En net als een kneedbare klomp boetseerklei verhardt het wanneer het niet gebruikt wordt. U vergeet voortdurend de namen van uw collega’s op het werk? U bent constant op zoek naar uw bril of uw sleutels? Geen twijfel mogelijk: uw geheugen laat het afweten. Hoog tijd om uw brein wakker te schudden!

Speel!

jeux-life-magazineAlleen of in gezelschap, met vrienden of als duo, met uw kinderen of kleinkinderen: het is belangrijk dat u uw neuronen laat werken en een beroep doet op uw kennis. Spelletjes zijn belangrijk. Een potje Scrabble, Memory, belot, dammen, schaken, bridgen, Cluedo, Trivial Pursuit, of elk ander spel dat logisch en strategisch denken vereist. Al naargelang het gekozen spel ontwikkelt u uw concentratie, uw observatiegeest, uw logisch denken, uw algemene kennis… U hebt geen partner? Kies dan voor puzzels of bladen met kruiswoordraadsels, doorlopers, sudoku’s of andere hersengymnastiek die uw geest en kennis aanscherpt. Of laat u verleiden door een tablet of een pc waar heel wat websites u welkom heten (memozor.com, www.ibraining.com, www.poki.nl), door tv-spellen en spelconsoles Nintendo DS, Wii en Wii U die almaar populairder worden bij de seniores, door leuke geheugentests (Big Brain Academy) op Wii of door de geavanceerde “brain trainer” van Dokter Kawashima – How old is your brain – op Nintendo DS.

Leer!

Het afscheid aan het beroepsleven hoeft niet te leiden tot intellectueel afbouwen. Om uw geheugen te trainen, moet u het laten werken. Heel wat activiteiten (koken, knutselen, tuinieren, lezen…) helpen om de hersencapaciteit te stimuleren en te behouden.

Slaap!

lit-life-magazineEen goede nachtrust is belangrijk, want uw brein profiteert ervan om de gebeurtenissen en herinneringen van de dag te selecteren en op te slaan. Tijdens het indutten archiveert het geheugen kennis en feiten; tijdens de remslaap – die waarin we dromen – worden de aanvankelijk labiele herinneringen opgeslagen in een meer permanente vorm. Indien u 3, 4 of 5 nachtelijke cycli mist, dan wordt de opslag van uw herinneringen ernstig verstoord. Ook microsiësta’s op kantoor kunnen in deze optiek zeer nuttig zijn.

Degusteer!

Eet evenwichtig zodat uw brein de nodige voedingsstoffen krijgt om goed te functioneren. Sommige voedingsstoffen verdienen de voorkeur om uw intellectuele capaciteiten te boosten: vitamines en antioxiderende oligo-elementen, omega-3 en vitamines B.

Drink!

Drink voldoende water, want bij uitdrogen vermindert zowel het concentratie- als het reactievermogen. Alcohol? Als het verbruik hoog ligt, kan dit na enkele jaren leiden tot onherstelbare beschadiging van de neuronen.

Beweeg!

marche-life-magazineBeweeg alle dagen, want sporten – zelfs matig beoefend – houdt zowel de geest als de lijn scherp en verbetert ook de prestaties van het geheugen. Het brein scheidt tijdens en na de inspanning endorfines af en stimuleert het bloedvolume dat de grijze cellen bevoorraadt. Omdat de neuronen beter gevoed worden, helpen zij om nieuwe cellen te helpen ontstaan. Sterker: sporten verhoogt het BNDF-gehalte. Dit super eiwit speelt een rol in de aanmaak en de samenwerking met nieuwe neuronen die essentieel zijn voor het langetermijngeheugen.

Ga op stap!

Alleen zijn is de grootste vijand van het geheugen. Het is belangrijk dat u dagelijks uw praatje maakt en contact hebt met anderen. Een actief leven betekent ook dat je op stap gaat, bij vrienden binnenloopt, naar de bioscoop gaat, musea en tentoonstellingen bezoekt. Een actief sociaal leven is de beste van alle stimuli.

Lees

Geheugenboek voor ouderen, Marja Vind
Brainjoggen, René F. W. Diekstra & Robin West
Geheugen kun je helpen, Barbara A. Wilson & L. Clare



© Fiftyandme 2024