madonna wereldtournee

Madonna: de Queen of Pop viert haar 40e carrièrejaar met een wereldtournee

Wie kent er niet minstens één liedje van Madonna uit het hoofd? Ze zijn als een zoete herinnering aan de wilde feesten van de jaren 80 en 90. Dit jaar viert de ster haar 40e verjaardag als artieste, met een wereldtournee in België dit najaar.

Leestijd: 2 minuten

Madonna. De ster van alle provocaties met de meest onwaarschijnlijke looks. Maar haar talent is net zo indrukwekkend, want sinds het begin van haar carrière in de jaren 80 lanceerde ze 13 albums en verkocht ze 305 miljoen platen. Een groot succesverhaal voor de 60-jarige die geboren werd als Louise Veronica Ciccone, en door haar talent en werk de Madonna van de pop is geworden. Dit jaar viert ze haar carrière met een wereldtournee, de Celebration Tour, bedoeld om fans van alle generaties te verwennen.

Madonna begon als danseres

Voordat ze een succesvolle zangeres werd, viel Madonna op door haar danskunsten. Zo werd ze gecast voor Patrick Hernandez’ wereldwijde hit, Born to be Alive, al verscheen ze ook al als zangeres in Karen Cherylstelevisieshows. Haar carrièrestart werd gevolgd door een terugkeer naar de Verenigde Staten om te gaan zingen en haar stempel te drukken op een nog te veroveren muziekwereld. Haar eerste album, Madonna, verscheen in de Verenigde Staten op 27 juli 1983. Het was een dance-pop plaat met hits als Lucky Star,Holiday, Borderline en Everybody. Het was het begin van een carrière die film, mode, fotografie en toneel zou omvatten en bekroond zou worden met talrijke prijzen –  waaronder een Golden Globe voor haar rol in de film Evita en talrijke MTV en Grammy Awards.

Een podiumfenomeen

De twee vrouwen hebben elkaar nooit ontmoet, maar toch zit er een beetje Colette in Madonna. Tenminste als we afgaan op de woorden van de schrijfster in haar roman La Vagabonde (1910): “Er is niets anders dan dans, licht, vrijheid en muziek.”

Madonna heeft die opvatting ten volle beleefd. Zelfs als het gaat om haar fysieke verschijning (waaraan vaak wordt gesleuteld) of haar podiumoptredens (die op z’n zachtst gezegd provocerend zijn). En haar reactie op tegenstanders? Die is simpel: “Bitch, I’m Madonna“, om een liedje uit 2015 te citeren.

Madonna bezoekt België

Acht jaar na haar laatste optreden in België staat Madonna op 21 en 22 oktober in het Antwerpse Sportpaleis (tickets vanaf 196,70 euro, hier te verkrijgen). De Celebration Tour, geproduceerd door Live Nation, zal fans laten genieten van haar grootste hits: Borderline, Material Girl, La Isla Bonita, Deeper and deeper, Who’s that girl… Op haar officiële website zegt Madonna: “Ik heb er zin in om zoveel mogelijk nummers te verkennen en mijn fans de show te geven waar ze op hebben gewacht.”

Madonna in 5 grote tracks

Like a virgin (1984)

Music (2000)

Like a prayer (1989)

Holiday (1983)

Borderline (1983)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024