opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel: oorzaken + zo komt je buik weer tot rust

Teveel fruit eten, te rap eten, óf eigenlijk helemaal geen reden: een opgeblazen gevoel kan snel ontstaan. Niets om je voor te schamen, maar lastig is het wel.

Leestijd: 2 minuten

Verstoord verteringsstelsel

Een opgeblazen gevoel komt door een verstoring van de spijsvertering of wanneer er meer gas dan gewoon in het maag- en darmstelsel zit. Dat kan door lucht die je inslikt of vanwege extra gasvorming door bepaalde voedingsmiddelen. Je buik gaat rommelen, zet uit en wordt hard. Je kunt misselijk worden, winderig en kan overmatig boeren laten.

Pas wanneer je de oorzaak van je opgeblazen gevoel hebt gevonden, kun je het doelgericht aanpakken. Meestal wijst het op niks ernstigs. Mogelijke redenen voor een opgeblazen gevoel kunnen zijn:

  • Te veel eten
  • Te snel eten
  • Regelmatig vetrijk voedsel
  • Maagproblemen
  • Stress
  • Aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom (PDS)
  • Menstruatie

Voorkomen en genezen

Op lang termijn kunnen een paar kleine aanpassingen aan je dagelijkse eetpatroon en voldoende beweging soms al genoeg zijn. Drink voldoende water, eet genoeg vezels, kauw vaak genoeg op je eten (iedere hap vijftien keer!) en drink niet te veel koolzuurhoudende dranken.

Een opgeblazen gevoel kan ook veroorzaakt worden door een darmflora die uit balans is. Dat betekent dat je te weinig goede bacteriën in je darmen hebt, en andersom. Om deze hoeveelheden weer in balans te brengen, kun je pre- en probiotica gebruiken. Probiotica bevatten een grote hoeveelheid melkzuurbacteriën die een positieve invloed hebben op een verstoorde darmflora. Prebiotica zijn voedingsvezels zijn die de groei van bepaalde bacteriën in de dikke darm stimuleren. Bekende voedingsmiddelen met probiotica zijn yoghurt, kefir en zuurkool. Prebiotica zitten vooral in graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten.

Lees ook
Op deze 5 momenten kun je beter niet op de weegschaal gaan staan >

Probeer wel goed buikpijn van een opgeblazen gevoel te onderscheiden. Bij buikpijn komt de pijn vaak onverwachts en in de vorm van steken. Ga bij twijfel langs de huisarts. Weet je zeker dat het enkel een opgeblazen gevoel is? Dan kun je weinig meer doen dan je lichaam en spijsvertering rust geven. Een kop warm water met wat citroen of een kopje thee met citroen kunnen al veel verlichten. Zit je broek te strak, doe hem dan even open. Probeer te ontspannen, zorg voor afleiding en dan gaat het vast vanze

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023