Wat kun je doen om osteoporose te voorkomen?

In België wordt één op de drie vrouwen van 50 jaar getroffen door osteoporose. We vertellen je over deze chronische en pijnlijke aandoening.

Leestijd: 2 minuten

Osteoporose is een chronische ziekte die nauw verbonden is met de menopauze. Met meer dan 680.000 patiënten in België en ongeveer 100.000 fracturen per jaar. Hoewel het voornamelijk bij vrouwen voorkomt, en dan vooral vrouwen in de menopauze of op leeftijd, treft de ziekte ook één op de vijf mannen boven de 50 jaar. Preventie is van cruciaal belang bij osteoporose, met regelmatige lichaamsbeweging en een geschikt dieet.

Wat is osteoporose?

Osteoporose wordt gedefinieerd als een aandoening waarbij de botten fragiel worden door de verandering van de interne structuur van het botweefsel. Dit leidt tot een aanzienlijk risico op fracturen, zoals heupfracturen. De diagnose van osteoporose wordt gesteld aan de hand van een gericht onderzoek, de botdichtheidsmeting.

Het belang van lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan wonderen doen bij het voorkomen van osteoporose. Lichaamsbeweging versterkt de botten door de vorming van botweefsel in de gebieden die het meest vatbaar zijn voor fracturen. Er zijn veel sporten die worden aanbevolen om osteoporose te bestrijden: van fietsen tot zwemmen, wandelen, nordic walking tot badminton. En laten we tuinieren niet vergeten als goed alternatief. Als dit minstens één tot twee uur per week wordt beoefend, vertraagt het het verlies van botdichtheid en helpt het om vitamine D op te slaan.

Een gericht dieet aannemen

Voldoende beweging is belangrijk, maar evenwichtig eten is dat ook. Zorg voor voldoende calciuminname, met 2 tot 3 verschillende zuivelproducten, waaronder yoghurt en kaas. Zuivelproducten beschermen ook de botten vanwege de aanwezigheid van nuttige eiwitten en voedingsstoffen. Ook aanbevolen zijn verse groenten en fruit, rijk aan calcium zoals kool en broccoli, evenals vette vissoorten zoals sardines, zalm, makreel of ansjovis, rijk aan omega-3 vetzuren. Het ideale dieet omvat voldoende calcium, vitamine D en magnesium. Dit is essentieel voor een goede bot- en spiergezondheid.

Maar ook zijn er eet- en drinkgewoontes die je juist moet vermijden bij osteoporose, zoals overmatig alcoholgebruik, wat leidt tot verlies van calcium. Vermijd ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, rood vlees, cafeïne en bewerkte gerechten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024