"half-om-half" methode

Houd je alcoholgebruik onder controle met de “half-om-half” methode

De “half-and-half” methode helpt je om je alcoholconsumptie en de bijhorende gezondheidsrisico’s te beperken. Wat die methode juist inhoudt, leggen wij jou uit.

Leestijd: 2 minuten

De zomer is eindelijk in het land en dat betekent dat je kan genieten van lange zomeravonden in de tuin met vrienden en familie. Tijdens die avonden genieten velen graag van een zomerse cocktail, die jammer genoeg schadelijker is voor je gezondheid dan je zou willen. Om de alcoholconsumptie te matigen, kan je de “half-om-half” methode toepassen, die tegenwoordig erg populair is.

De “half-om-half” methode, wat is dat?

Deze methode houdt in dat je jouw alcoholgebruik halveert door een alcoholisch drankje af te wisselen met een niet-alcoholisch drankje zoals een frisdrank, vruchtensap of alcoholvrije cocktail. Water wordt natuurlijk het meest aanbevolen om te veel suiker en uitdroging, veroorzaakt door alcohol, te vermijden. Een ander voordeel van de “half-om-half” methode is dat je controle houdt over je drinkgedrag en die vervelende kater de volgende dag kan vermijden. Minder drinken betekent ook een betere slaapkwaliteit, een mooiere huid, gewichtsverlies en minder stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Voor één keer word je aangemoedigd om dingen maar half te doen!

Deze methode heeft jou nodig

Hoewel de “half-om-half” methode je kan helpen om je alcoholgebruik te verminderen, is het zeker geen wondermethode. De techniek is enkel succesvol, wanneer je een stevige dosis zelfbeheersing hebt. Je moet een drankje kunnen weigeren en daar loopt het vaak mis. Het meeste kans van slagen, heb je wanneer je de methode samen met anderen oefent, zodat je elkaar kan steunen en motiveren. Het succes hangt ook af van de mate waarin je afhankelijk bent van alcohol. Je moet je bewust zijn van je probleem met alcohol als je deze methode wilt proberen, luidt het in medische wereld. De veiligste oplossing is dan om contact op te nemen met professionals voor een gerichte en begeleide behandeling.

De gevaren van (zwaar) alcoholgebruik

Steeds meer vrouwen grijpen tegenwoordig naar alcohol om stoom af te blazen en/of het niet altijd even rooskleurig dagelijkse leven te vergeten. Volgens cijfers, drinkt bijna 15% van de vrouwen overmatig. Deze toenemende trend baart de medische wereld zorgen, vanwege de negatieve effecten op de gezondheid. Zoals de site alcoholhulp.be schrijft, “wordt het risico op overlijden door eender welke oorzaak met 1,5 vermenigvuldigd voor een vrouw die 75g alcohol per dag consumeert in vergelijking met een man met hetzelfde verbruik. Dit risico wordt nog vergroot door de neiging van vrouwen om alcohol te associëren met het nemen van medicatie”. Volgens de WHO wordt bijna 4% van de sterfgevallen bij vrouwen veroorzaakt door alcohol.

Voor slachtoffers van alcoholverslaving, zijn er in België een aantal ondersteunende diensten beschikbaar naast de hulp van je huisarts. De site www.alcoholhulp.be biedt online ondersteuning en adressen van alcoholspecialisten dicht bij huis. Je kan er bovendien een test doen om je afhankelijkheid te testen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024