Nordic walking

5 redenen om met Nordic walking te beginnen

Niets geeft meer energie dan een paar kilometer te wandelen. Nog meer als je stokken gebruikt die je armen bewegen, zoals het geval is bij Nordic walking. Een sport die voor iedereen toegankelijk is en ideaal als je een tijdje niet bewogen hebt!

Leestijd: 3 minuten

Nordic walking is geen “oude mannen sport”!

Als we de vijftig naderen, klagen veel vrouwen over “uitgezakte bovenarmen”. Goed nieuws, we hebben de remedie voor dit probleem gevonden: Nordic walking! Wandelen met stokken versterkt deze armspieren. Maar ook die van de rug, de benen en de borst. Nordic walking is dus een echte sport, en een zeer goede ook.

Kortom, Nordic Walking heeft alle voordelen. Het verstevigt het hele lichaam en maakt de geest helder. En omdat het een snelle wandeling is (gemiddeld 6 km/u), is het zeer gunstig voor het cardiovasculaire systeem, zonder de gewrichten te beschadigen, die op hun vijftigste soms gevoelig zijn. Ten slotte is de steun die de stokken bieden een echte bonus voor mensen met lichte evenwichtsproblemen.

Nog steeds niet overtuigd? Zie voor jezelf de ongelooflijke anti-stress eigenschappen. Er gaat niets boven je gedachten te laten dwalen midden in de natuur, de betoverende geuren van de natuur op te snuiven en je lichaam te voelen opwarmen en zich te vullen met zuurstof, om weer nieuwe energie op te doen. Niet te vergeten dat het eenvoudig en toegankelijk is voor iedereen: je hoeft geen ervaren atleet te zijn om het te doen… De bewegingen worden op natuurlijke wijze gecoördineerd. Instinctief, zet je de stok tegenover je voet op de grond.

Een van de andere voordelen van Nordic walking? Het is een sport voor alle budgetten. Je hoeft geen fortuin uit te geven aan uitrusting. Een paar sportschoenen (of goede wandelschoenen) en de skistokken die achter in een kast liggen, zijn voldoende. Je kunt eventueel investeren in de “echte” wandelstokken, de beroemde “nordic sticks”, die aan de duimen vastzitten voor een betere grip en die schokken absorberen dankzij hun rubberen uiteinden.

Lees ook
Wil je fitter worden? Dan is stevig wandelen vaak effectiever dan hardlopen >

Onze tips om te beginnen

Begin in een groep, in plaats van alleen. Of met een coach om het tempo erin te houden, zodat je sessie niet alleen een zondagse wandeling is … Te gemakkelijk? Probeer de duinen! Lopen in het zand is een echte fysieke uitdaging.

Na een uur, een paar kilometer en een flinke bak groen, voel je je vrij, licht, fit en gelukkig. Van top tot teen. Je voelt de inspanning in je benen, armen, buik en billen. Als een herinnering om niet te vergeten wat basis stretching.

Om meer over deze sport te weten te komen, bezoek de website van de Ligue Francophone Belge de Marche Nordique: www.lfbmn.be.

Waar kun je Nordic walking beoefenen?

Nordic walking kan op elke groene plek worden beoefend. Maar er zijn zogenaamde Nordic parken in de Benelux. De meest populaire zijn het Parc Nordique du Sart Tilman (Luik), het Parc Nordique de Viroinval, het Parc de Shoënberg (bij Saint-Vith) en het Parc de Hamoir. Maar je bent vrij om het te doen waar je maar wilt, in de tuinen van een kasteel of in het hart van een natuurreservaat bijvoorbeeld.

Enkele nuttige websites

Om meer te weten te komen over Nordic walking en waar je in België in groepsverband kunt oefenen, kun je terecht op de website van de Association Francophone Belge de Marche Nordique (www.lfbmn.be). Op de ADEPS-website (www.sport-adeps.be) worden ook regelmatig bijeenkomsten in het hele land georganiseerd. Als je in Brussel woont, kunt je op de sites marchenordique.be en www.nfcb.be informatie vinden over de agenda van de activiteiten die in het gewest worden georganiseerd. Als je “Nordic walking” en de naam van je stad intikt op Google, vind je sites met informatie over activiteiten bij jou in de buurt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024