vrouw die het altijd koud heeft

Heb je het altijd koud? Hier komt het door en dit doe je eraan

Het is evident dat je het koud hebt bij lage temperaturen, maar sommige mensen ervaren  permanent een koel gevoel. Dit kan door verschillende dingen komen.

Leestijd: 2 minuten

In de zomer of tijdens de winter hebben sommigen onder ons het gevoel dat ze altijd koud hebben. Ben jij zo’n persoon die altijd een trui of een sjaal binnen handbereik heeft vanwege de kou, dan kan dat onderliggende pathologie verklaren die behandeld moet worden, of het kan wijzen op een ongezonde levensstijl zoals, overmatige alcoholconsumptie, slaaptekort en onvoldoende waterinname.

Altijd een koud gevoel

Wanneer dit gevoel niet wordt veroorzaakt door de lage temperaturen in je omgeving, zijn er verschillende mogelijke verklaringen om dit uit te leggen:

  • Een laag BMI (Body Mass Index)

Door thermogenese produceert het lichaam op natuurlijke wijze warmte wanneer het koud is. Wanneer de BMI (body mass index) te laag is, betekent het dat er te weinig vet is, je lichaam kan mogelijk niet genoeg energie produceren om je interne  lichaamstemperatuur te reguleren.

  • Een vermoeid en uitgedroogd lichaam

Vermoeidheid en onvoldoende waterinname zijn twee natuurlijke oorzaken van kou waar we niet altijd aan denken. Om deze oorzaken te bestrijden, is voldoende slaap essentieel (7 tot 9 uur per nacht) en een goede hydratatie kan helpen tegen de kou. Het water in ons lichaam reguleert de lichaamstemperatuur. Bij slaaptekort gaat het lichaam in een staat van verhoogde alertheid en kan de lichaamstemperatuur dalen.

  • Hypothyroïdie

Of een afname van de schildklierhormonen. Een daling van de lichaamstemperatuur gevolgd door meerdere symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename en haarverlies.

  • De aanwezigheid van suikerziekte

Een hoog glucosegehalte kan problemen veroorzaken in de bloedcirculatie, wat zich kan uiten in een gevoel van kou of gevoelloze ledematen.

  • Bloedarmoede

Vaak veroorzaakt door menstruatie. Een tekort aan ijzer of vitamine-B kan leiden tot een verminderde zuurstofcirculatie in het lichaam en verstoring van de interne lichaamstemperatuur.

De oplossing

De meest evidente oplossing is om jezelf warmer te kleden met warme truien en dekens die zijn gemaakt van beschermende isolatielagen. Thermolactyl ondergoed is ook zeer effectief. De slimme stof  biedt dubbele bescherming tegen de kou. Sommige (onder)kleding zijn speciaal voor vrouwen ontworpen. Een andere oplossing is om te streven naar een gezondere levensstijl (genoeg vetinname). Ten slotte wanneer het gevoel van kou buitensporig wordt, zal medisch advies worden gevraagd om mogelijke onderliggende oorzaken op te sporen.

Vrienden die je beter vermijdt

  • Alcohol

Om de kou tegen te gaan wordt het gebruik van  alcohol niet aanbevolen. Alcohol verwijdert de bloedvaten, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor de kou. Hoewel je in eerste instantie het gevoel van warmte kunt ervaren, verdwijnt dit na enkele ogenblikken, wat kan leiden tot de wens om het effect te verlengen. Dit kan een vicieuze cirkel creëren die in ernstige gevallen kan leiden tot onderkoeling.

  • Warm bad

Wie verlangt er niet naar een heerlijk warm bad wanneer het koud is?  Een verleidelijk idee, maar de warmte zal slechts van korte duur zijn. Wanneer je het bad verlaat, zullen je bloedvaten samentrekken wat het gevoel van kou kan versterken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024