hypersomnie slaapstoornis

Hypersomnie: wat als je hoeveelheid slaap nooit genoeg is?

Van de vele slaapstoornissen is hypersomnie niet de minste. De slaapstoornis veroorzaakt doorheen de dag een gevoel van slaperigheid en dat kan de levenskwaliteit negatief beïnvloeden… Gelukkig zijn er oplossingen!

Leestijd: 2 minuten

Word je vaak moe wakker, met de indruk dat je niet genoeg geslapen hebt, ondanks 8 uur slaap? Ben je overdag slaperig? Wel… Misschien is het een vorm van hypersomnie, dé slaapstoornis die heel wat slaapproblemen veroorzaakt.

Wat is hypersomnie?

Hypersomnie kenmerkt zich door een diepe slaap die van lange duur is, meestal zonder nachtelijk ontwaken, en door het moeilijk wakker worden in de ochtend. De persoon komt dus moeizaam uit zijn slaap en heeft de indruk een slapeloze nacht te hebben doorgemaakt. Een abnormale behoefte aan slaap, die overdag aanhoudt met frequente momenten van slaperigheid en een nood aan (lange) dutjes. De persoon die aan hypersomnie lijdt, lijkt nooit aan zijn behoefte aan slaap te kunnen voldoen. Gelukkig is hypersomnie relatief zeldzaam, al is de prevalentie onzeker met 1 op 10.000 tot 1 op 100.000. De oorzaken van de aandoening zijn tot op heden nog onbekend. Hoe je hypersomnie krijgt, kan met andere woorden niet duidelijk verklaard worden. Hypersomnie wordt dan ook door de medische wereld als ‘idiopathisch’ omschreven.

Wat zijn de symptomen van hypersomnie?

  • (Te) gemakkelijk in slaap vallen.
  • Hypersomnie overdag.
  • Moeite met wakker worden.
  • Een verlangen naar lange dutjes.
  • Slaperigheid overdag, maar anders dan bij narcolepsie.
  • Moeite met denken en concentreren.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?

Ga op consultatie bij de huisarts alvorens een gespecialiseerde dienst te raadplegen om hypersomnie te behandelen. Je kan in het slaaplaboratorium van het Erasmusziekenhuis in Brussel terecht voor de behandeling. Deze pathologie mag niet onbehandeld blijven, gezien de schadelijke gevolgen voor het dagelijks leven: slechte beroepsprestaties, risico om in slaap vallen achter het stuur en een veranderd welzijn, met gevolgen voor het huwelijksleven.

Alvorens de behandeling te bepalen, zal de specialist een reeks tests uitvoeren om andere mogelijke pathologieën uit te sluiten en de juiste diagnose te stellen. Een van de mogelijke onderzoeken is een polysomnografie. Dit is het onderzoek dat vaak wordt voorgeschreven voor slaapstoornissen die geen verband houden met ademhalingsproblemen. Wanneer de slaapstoornis hypersomnie is vastgesteld, zijn de oplossingen gebaseerd op behandelingen met geneesmiddelen om de nachtelijke waakzaamheid te stimuleren. Vaak gaan artsen ook lichttherapie aanraden, om de waakfasen te stimuleren.  In combinatie met een gezonde levensstijl, kan de kwaliteit van de slaap gewaarborgd worden. Denk aan een laag alcohol-, tabaks- en koffiegebruik. Ook zijn buitenactiviteiten en een vaste bedtijd essentieel in het herstel. Al deze informatie kan natuurlijk niet in de plaats komen van erkend medisch advies.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024