Aquabike

Aquabike: 5 goede redenen om het water op te gaan!

Als iemand ons een paar jaar geleden had verteld dat we op een dag zouden fietsen in een zwembad… Dan hadden we je misschien voor gek verklaard. Toch heeft Fifty & Me Magazine aquabike getest, een sport die met succes opkomt bij 50-jarigen omdat de resultaten zo de moeite (van het trappen) waard zijn. Trek je zwemkleding vast maar aan!

Leestijd: 2 minuten

Aquabike

Een caloriebooster, een afslanktoestel, een spanningsregelaar, een schild tegen artritis… De lijst van voordelen van de aquabike is lang! Het is voor iedereen toegankelijk en heeft niets te maken met de fietsen die je gewoonlijk in sportscholen ziet… Hier hoef je alleen maar in het water te trappen om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Zou dit de wondersport kunnen zijn die uitgevonden is om niet meer bang te zijn om in je bikini te verschijnen?

5 goede redenen om met aquabike te beginnen

  1. Dankzij de masserende en drainerende werking van het water, verfijnt aquabike het figuur en verstevigt het de huid. De spieren worden zachtjes versterkt.
  2. Na een paar series versnellingen stimuleert het het hart (het is een goede cardio-oefening!)
  3. In tegenstelling tot de klassieke fiets heeft deze het voordeel dat verwondingen tot een minimum worden beperkt en dat er geen botsingsrisico’s zijn. De heupen en knieën zijn beschermd.
  4. Met een groot bewegingsbereik is deze activiteit uitstekend voor de gewrichten (die mettertijd soepeler worden)
  5. Sommige artsen raden aquabiken aan om de bloedsomloop en de bloeddruk te verbeteren. Anderen beweren zelfs dat het helpt tegen artritis.

Ons advies aan beginners? Denk eraan je eigen tempo aan te houden. Het water biedt weerstand en de oefening is relatief intens zonder dat het lijkt, omdat onze lichaamstemperatuur wordt afgekoeld! Als richtlijn geldt dat je een gesprek moet kunnen voeren zonder buiten adem te raken, maar niet in staat moet zijn om uit volle borst te zingen. Een sessie duurt idealiter 30 minuten. Je komt er meer ontspannen uit dan leeggezogen, met een heerlijk gevoel van lichte benen. Je hebt echter net tussen 300 en 500 calorieën verbrand (vergeleken met 325 kcal voor een jogging, 120 kcal voor aqua-aerobics en 240 kcal na een zumba-les).

Voor wie op zoek is naar een nieuw leven en een algemeen gevoel van welzijn, is aquabiking de toverformule. De voordelen zijn zichtbaar na 6 sessies. Aquabike wordt over het algemeen beoefend in een groep, op ritmische muziek, op advies van een coach. Maar steeds meer centra bieden solosessies aan in een cabine, op je eigen tempo, in water dat verwarmd is tot 25 à 28 graden. Dit staat bekend als een waterfiets. Als bonus, het kan gedaan worden in elk seizoen!

Kortom, het is tijd om te beginnen… Dus, waar wacht je nog op om het water in te gaan?

Lees ook
Hoe bouw je je lichaamsbeweging weer op na een lange pauze? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023