versterking perineum

Het belang van versterking van het perineum na je 50e

We duiken in de studie van het perineum. Dit deel van het lichaam, dat te weinig bekend is, is verzwakt na de bevalling en de komst van de menopauze. Waar wordt het voor gebruikt en hoe kan het door oefeningen worden versterkt? We vertellen je wat je moet weten.

Leestijd: 2 minuten

Te vaak verwaarloosd

Vrouwen die bevallen zijn kennen de voordelen en de noodzaak van perineale gymnastiek. Maar na deze bijzondere periode in het leven van een vrouw wordt de verzorging en versterking van het perineum vaak verwaarloosd. En dat is een ernstige vergissing. Met het begin van de menopauze heeft dit deel van het lichaam de neiging om zijn belangrijkste rol, het ondersteunen van de geslachtsorganen, niet meer te vervullen. Ter herinnering: het perineum, soms ook wel de bekkenhangmat genoemd, is een groep spieren die het schaambeen met het stuitbeen verbindt. Het omgeeft de urinebuis, de vagina en de anus. Een perineum dat we willen herstellen in zijn volle betekenis.

Waarom moeten is versterking van het perineum belangrijk?

Om de gevolgen van de bevalling en later van de menopauze te beperken. Met het ouder worden, verslapt de spiermassa onvermijdelijk. En een verslapt perineum is vaak synoniem met urineverlies, pijn, gevoelsverlies en winderigheid.
Om de sensaties tijdens de coïtus te versterken. Een gespierder perineum zorgt ervoor dat de wanden van de vagina zich meer kunnen aanspannen en verhoogt de (goede) sensaties die gepaard gaan met seks. En dit geldt voor beide partners.
Gespierdheid in het perineum helpt de afdaling van de organen te voorkomen. Dit wordt in medisch jargon genitale prolaps genoemd en treedt meestal op na het veertigste levensjaar.

Hoe doe je dat het beste?

  • Opgemerkt moet worden dat spiertraining op elke leeftijd kan worden gedaan. Zoals met elke andere spier. Alvorens met een thuisprogramma te beginnen, kan het echter nuttig zijn een gynaecoloog te raadplegen. Om de juiste oefeningen te leren volgen. Van de verschillende mogelijke methoden zijn er hier een paar die doeltreffend en gemakkelijk in praktijk te brengen zijn.
  • Doe een pilates sessie van ongeveer tien minuten per dag. Op deze manier kun je je perineum opbouwen, maar ook je buikspieren, rug en benen. Online zijn er veel tutorials van verschillende oefeningen, die zeer nuttig zijn om als voorbeeld te volgen. Zoals deze:

  • Dwing je perineum om samen te trekken in de loop van de tijd, waardoor het sterker wordt. Met het gebruik van vaginale kegels of geisha ballen. Het doel is om jezelf te dwingen om de accessoires minstens een uur in je vagina te houden. Idealiter één keer per week. Om het perineum te verstevigen. Met oefening kun je de duur van de oefening gemakkelijk opvoeren.
  • Als je accessoires moet kopen en niet weet welke je moet kiezen, is er een site die uitsluitend gewijd is aan “uitrusting” voor het perineum: perineeshop.com. Je kunt er alles vinden, inclusief advies en oefeningen. Een online aankoop die makkelijker en discreter kan zijn dan een bezoek aan een seksshop.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024