plandelen

Bewegen én helpen met een propere omgeving? Doe de nieuwe sporttrend ‘plandelen’

De inventieve Zweden ons kennismaken met ‘plandelen’: een fitnesstrend die niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor het milieu.

Leestijd: 2 minuten

Plandelen

Met de lente op komst zouden we ons het liefst op een zonnig terras neerzetten. Helaas gaat dat door de huidige omstandigheden niet, maar wel kunnen we de natuur intrekken en een frisse neus halen. Een uitgelezen kans om de nieuwe outdoortrend uit te oefenen: plandelen.

Deze sport komt overgewaaid uit het Scandinavië en zet mensen aan om te wandelen en zwerfvuil op te rapen. Dat is dus niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor een propere omgeving. “Het is een samentrekking van ‘wandelen’ en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent”, legt Mooimakers uit, een organisatie die strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten. 1 op de 2 Vlamingen zou volgens hen de sport al een keer hebben gedaan, dus door een wandeling te maken en onderweg afval op te rapen en mee naar huis te nemen.

300 calorieën verbranden

Wandelen brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Naast het ontspannende karakter en de positieve invloed op onze bloeddruk en nachtrust, volstaat regelmatig het blokje om wandelen ook om een conditie op te bouwen. “Het vergroot namelijk het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Een uurtje wandelen volstaat ook al snel om minstens 300 calorieën te verbranden.” Tot slot is wandelen een bewezen versterker van ons immuunsysteem. “Meerdere onderzoeken tonen een positief verband aan tussen wandelen en het aantal ziektedagen of de duur van een verkoudheid.”

Zo plandel je

Het enige wat je onder de knie moet hebben om te plandelen, is de juiste plandel squattechniek. “Squattend bukken heeft als voordeel dat we ook onze bil- en beenspieren trainen en versterken op een aangename manier. Deze bukhouding is bovendien minder belastend voor de rug.” Zo blijft het voor iedereen ook toegankelijk.

De goede plandel squattechniek:

  • Stap 1: zet je voeten op heupbreedte
  • Stap 2: steek je billen naar achter
  • Stap 3: Je rug komt gestrekt naar voor vanuit de heupen
  • Stap 4: zak door je knieën naar de grond om het zwerfvuil op te rapen terwijl je knieën achter je tenen blijven

Pak dus je sportschoenen, een rugzak, een plastic zak, handschoenen en handgel, en ga een blokje om in een park of een bos. Succes!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023