Gezondheidsvoor- en nadelen van charcuterie
Voor we over de ongezonde eigenschappen van charcuterie beginnen, moet er gezegd worden dat er ook gezonde stoffen zitten in vleeswaren, zoals ijzer, eiwitten en vitamine B. Toch vergroot bewerkt vlees – waartoe ook vleeswaren behoren – ook de kans op darmkanker en wordt het in verband gebracht met beroerte en diabetes type 2. In een fabriek wordt je plak op maat gemaakt, maar ook nog gedroogd of gerookt, verpakt, en er worden stoffen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.
Daarnaast bevatten sommige vleeswaren erg veel zout en vet. Fosfaten zijn ook te vinden in charcuterie: ze maken het eiwit oplosbaar zodat het gaat kleven en het vlees makkelijk ‘plakt’ met water. Ook sojaproteïne mag gebruikt worden om tot 30 procent van het vlees te vervangen. Dat ontstaat in aluminium tanks, waardoor dit voor de hersenen en het zenuwstelsel schadelijke zware metaal kan lekken in het product.
LDL-cholestorol
De Consumentenbond maakt wel onderscheid tussen de verschillende soorten charcuterie. Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren. Bacon, grill-, boterham- en leverworst bevat daarentegen bijna 10 procent verzadigd vet. En dat verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van je bloed en dus kans op hart- en vaatziekten, meldt het Voedingscentrum.
Ongezondste keuze charcuterie
Gerookte worst op je boterham lijkt dan nog de onverstandigste keuze. Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek dat geen enkele van de zestien geteste worsten een voldoende wist te behalen in de test. In het specifiek bevat een Gelderse worst – die als slechtste uit de bus kwam – vijf keer meer verzadigde vetten dan kipfilet en zelfs tien keer meer dan in schouderham. Het zoutgehalte was ongeveer hetzelfde als andere charcuterie, maar algemeen genomen is dat gehalte dan ook behoorlijk hoog. En smeerleverworst kwam er daarnaast ook allesbehalve goed vanaf.
Beste keuze charcuterie
Enfin, we zijn er niet alleen om te vertellen wat je níet moet doen. Wat dan wel de opties zijn volgens de test? Achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet zijn het magerst. Hoe dan ook, je moet vooral eten waar je zin in hebt, zolang je het met mate eet en een gevarieerd eetpatroon aanhoudt, zit het vast helemaal goed.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock