vitamine D

Tank jezelf vol met vitamine D om je natuurlijk immuunsysteem te versterken!

Volgens een Amerikaanse studie kan een groot tekort aan vitamine D het risico op complicaties ten gevolge van een virale infectie zoals Covid-19 aanzienlijk versterken. We geven tekst en uitleg.

Leestijd: 2 minuten

Vitamine D staat al langer bekend om zijn verschillende goede eigenschappen : als versterker van het immuunsysteem, en als nuttig supplement voor 60-plussers omdat de natuurlijke aanleg om vitamine D aan te maken en te verwerken vanaf die leeftijd afneemt. Vitamine D is onmisbaar voor wie lijdt aan osteoporose of er risico op loopt : vrouwen in de menopauze en vrouwen in de premenopauze als ze in het verleden al breuken hebben gehad.

Hoe belangrijk het ook is, toch hebben oudere mensen er vaak een tekort aan. In België neemt acht op de tien niet genoeg vitamine D op. En dat terwijl het aanvullen van de reserves vitamine D, in combinatie met calcium, het risico op breuken vanaf 65 jaar vermindert.

Vitamine D vermindert het risico op complicaties van corona

Een grafiek in de Amerikaanse studie toont aan dat wanneer het gehalte vitamine D in het plasma boven de 30ng/ml zit, in 85 procent van de gevallen (47 op 55) de symptomen zwak zijn. Als het gehalte tussen de 20 en de 30 ng/ml zit, zijn bij 72 procent van de gevallen (58 op 80) de symptomen gemiddeld of ernstig. Tenslotte zijn de symptomen bij een gehalte dat onder de 20 ng/ml zakt ernstig of kritiek in 73 procent van de gevallen (56 op 77).

Goed om weten is dat de aangeraden hoeveelheid in België 20 ng/ml is.

Hoe tank je je vol met vitamine D ?

Door te genieten van de zonnestralen

Of het nu op je balkon, op je terras, in je tuin of gewoon voor je vensterraam is, het is belangrijk om je lichaam bloot te stellen aan de zonnestralen. Waarom ?

Een simpele blootstelling van 15 minuten per dag van een klein stuk van het lichaam (gezicht, handen en onderarmen) volstaat om voldoende vitamine D op te nemen, de vitamine die minder sterk aanwezig is naarmate we verouderen. Uiteraard kunnen de ultraviolette stralingen schade veroorzaken aan onze huid (zonneslag, verbranden …). Daarom is het belangrijk om je even te herinneren aan het belang van bescherming tegen de zon.

Een evenwichtig voedingspatroon

Om voldoende vitamine D op te nemen is het aangeraden om op regelmatige basis vetstoffen van goede kwaliteit te eten. Denk aan voedingsmiddelen zoals boter, kaas, vette vis (zalm, haring …) eigeel of vlees.

Voedingssupplementen

Een goed gedoseerde aanvulling, zoals 1.500 of 3000 i.e. of internationale eenheden (dat wil zeggen een dagelijks voedingssupplement met vitamine D die natuurlijke vitamine D3 uit (olijf)olie bevat, opgelost in zachte gelatineparels), kan helpen om de minimumdrempel van 30 ng/ml te bereiken.


© Fiftyandme 2023