chips altijd leeg

Waarom je altijd de drang hebt om een zak chips in één keer leeg te eten

Het is duidelijk dat zoute en vette levensmiddelen moeilijk te weerstaan zijn, vooral wanneer ze goedkoop en snel verkrijgbaar zijn. Maar blijkbaar doen fabrikanten van chips er nog een schepje bovenop om de “onweerstaanbaarheid” te vergroten.

Leestijd: 2 minuten

Onweerstaanbaar

Chips is een echt geliefd comfort food. Zout, knapperig, krakend. En precies daarom smaakt het zo goed. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er precies met je lichaam gebeurt als je chips eet? Vooral als je op het einde de héle zak zonder teveel nadenken hebt leeggegeten? Awel, het ligt in ieder geval niet volledig aan jou. Het is de vertraagde bewustwording.

Energiedichtheid

Chips heeft namelijk een hoge energiedichtheid. Dit houdt in dat je in korte tijd veel calorieën kunt opnemen. Eet je aan één stuk door, dan is de kans groot dat je hersenen vergeten een gevoel van verzadiging door te geven. Daarnaast is je gevoel van verzadiging vaak trager dan je eettempo. Pas later merk je dat je eigenlijk allang genoeg had gegeten.

Driedubbele beloning

Maar er is nog iets aan chips waardoor het zo verleidelijk is volgens voedseldeskundigen. De coating van zout, vet en de suiker in het zetmeel van de aardappel zelf belonen de hersenen met een driedubbele shot. Het zetmeel wordt sneller geabsorbeerd dan suiker, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt en het lichaam om méér eten (lees: chips) vraagt.

Lees ook
Zoute snacks die dus boordevol voedingsstoffen zitten >

De wetenschap spreekt

Er is veel onderzoek gedaan naar het hoge natriuminname dat verband houdt met een hoger risico op hoge bloeddruk. Een van de hoofdbestanddelen van chips is de hoeveelheid natrium. Een andere studie heeft een verband gevonden tussen het eten van chips en een toename van hartaandoeningen, dus als je je hart zo goed mogelijk wilt beschermen, kun je die dagelijkse zakken chips beter laten staan. Uit een onderzoek van het New England Journal of Medicine bleek dat aardappelchips het meest gewichtsverhogende voedsel was dat zij aten. Oei…

Uiteindelijk: als je jezelf kunt beperken tot een klein zakje chips zo nu en dan (en niet dagelijks een grote zak chips eet), dan is er niets aan de hand. Alles draait tenslotte om gematigdheid…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2023