last van eetbuien

Last van eetbuien? Met deze methode ga je ze tegen

Je zit in de zetel en wordt plots geplaagd door een sterke drang naar véél (ongezond) eten. Herkenbaar? Hoewel het op het moment van eten misschien verlicht, is je gevoel na zo’n eetbui misschien des te slechter. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Leestijd: 2 minuten

Hoe ontstaan eetbuien?

Eetbuien kunnen ontstaan vanuit meerdere redenen, zoals nood, impulsen en emoties. Nood ontstaan vanuit voedingsgroepen die je uitsluit waardoor je eetbuien kunt krijgen, impulsen hebben vaak te maken met de omgeving: de hele zak moet leeg, of je moet blijven opscheppen omdat er veel eten voor je staat. Hierbij heb je dus vaak niet eens honger, maar triggert het eten je. Tot slot kunnen emoties en gedachten, zoals stress, verdriet of verveling ervoor zorgen dat je last krijgt van eetbuien.

Urge surfing

Na afloop kun je je psychisch slecht voelen – hoewel het ons allemaal weleens overkomt (!). Hoe dan ook, je wil er vanaf geraken, en hebt zover nog niet een manier gevonden om jezelf op deze momenten de baas te zijn. Misschien dat ‘urge surfing‘ je kan helpen.

Urge surfing is vertaald ‘surfen op je drang’. Zie je eetbui daarbij als een soort golf: herken dat dat sterke gevoel opkomt, maar ook weer overgaat. Het idee is dat je over die golf heen surft. Dat doe je door drie dingen in gedachten te nemen:

  1. Wees je bewust van het verlangen
  2. Observeer hoe de golf van verlangen opkomt, en weer weggaat
  3. Maak er tot slot een meditatief moment van. Focus je bijvoorbeeld op je ademhaling of maak een wandeling

In het begin kan dit onaangenaam voelen, omdat je er alleen maar aandacht aan besteedt. Maar wees niet bang voor wat je voelt of denkt. Onthoud dat het gevoel van een eetbui maar van korte duur is, en dat het net als een golf steeds minder groot wordt.

Meerdere eetbuien per week

Heb je meerdere keren per week last van eetbuien? Dan is het een idee om je suiker– en energiepijl op een natuurlijke manier in balans te brengen, zodat dit gevoel minder vaak opkomt. Dit kun je doen door je suikerinname in te dammen en dagelijks minstens 30 minuten te bewegen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024