te lage bloedsuikerspiegel

Duizeligheid en onstilbare trek: 7 signalen van een te lage bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel vertelt je hoeveel glucose er op dat moment in je bloed zit. Dat is belangrijk voor je gezondheid omdat het energie geeft en ervoor zorgt dat je spieren en hersenen goed werken. Je lichaam zal het dus al snel aangeven wanneer het level te laag is.

Leestijd: 2 minuten

Te lage bloedsuikerspiegel

Een hypoglykemie, de medische term voor een lage bloedsuikerspiegel, komt veel voor bij mensen met diabetes en kan zelfs op momenten ontstaan dat je deze ziekte zorgvuldig onder controle houdt. Een te lage bloedsuikerspiegel is niet altijd ernstig, maar het kan het wel een teken zijn van aandoeningen of hormonale afwijkingen. Ook kunnen bepaalde medicijnen, een afwijkend dieet of stress zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel.

1. Onstilbare trek

Heb je gegeten maar ben je nog steeds niet voldaan? Of krijg je plotseling een onverklaarbaar hongergevoel? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk behoefte aan meer glucose. Ook maakt je brein extra adrenaline aan om te zorgen dat er wat extra glucose in je bloed komt. Om die glucose weer aan te vullen, krijg je dus éxtra trek.

2. Prikkelbaarheid en nervositeit

Stemmingswisselingen die niet kenmerkend zijn binnen je normale gedragspatroon, kunnen tot de neurologische symptomen van een lage bloedsuikerspiegel gerekend worden. Zoals: irrationele uitbarstingen, nervositeit, oncontroleerbare frustratie en een sterke behoefte om alleen gelaten te worden. Dat heeft opnieuw met de adrenaline-aanmaak te maken. Die adrenaline zorgt ervoor dat je lever meer glucose gaat produceren, maar kan je ondertussen ook prikkelbaar of nerveus maken.

3. Vermoeidheid

Je hersenen en spieren zijn afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Dit is vaak een van de eerste signalen bij een dip in de bloedsuikerlevels. Zonder glucose hebben je hersenen niet genoeg energie om alle functies te vervullen, dus word je slaperig. Heb je wat gegeten? Dan kan het nog eventjes duren voordat je weer fit bent, want het duurt even tot het niveau weer in orde is.

4. Duizeligheid

Ben je duizeligheid of heb je een licht gevoel in je hoofd, dan kun je beter direct in actie komen. Je kunt dan namelijk flauwvallen.  Ga je zwijmelen, ga dan meteen zitten of liggen om jezelf niet te verwonden door om te vallen.

5. Transpireren zonder inspanning

Voel je je ineens zweterig zonder dat je je ingespannen hebt? Ook dat kan betekenen dat je bloedsuikerspiegel gedaald is. Tijdens zo’n ‘zweetaanval’ kan dat je hele lichaam omvatten, waardoor je daarna vaak koude rillingen krijgt.

6. Wazig zicht

Zie je wazig of dubbel? Ook bij een lage bloedsuikerspiegel kunnen er zichtproblemen ontstaan. Dit kan ook onderdeel zijn van een brain fog, veroorzaakt door je suikerlevel. Het wordt ook wel hersenmist genoemd.

7. Verward zijn en met een dubbele tong spreken

Is je bloedsuikerspiegel te laag, dan kan je een gevoel van verwarring ervaren en niet meer in staat zijn om je te concentreren op zelfs één ding tegelijk. Al komt dat vooral voor als je bloedsuikerspiegel écht in een dip zit. Ook als je brein niet voldoende suiker toegevoerd krijgt, dan zullen andere mensen je waarschijnlijk met een dubbele tong horen spreken. Het kan gaan klinken alsof je een paar alcoholische drankjes te veel op hebt, zelfs als je geen druppel hebt gedronken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024