naakt slapen

Hoe naakt slapen ervoor kan zorgen dat je afvalt (+ de andere voordelen)

Met de komst van koelere nachten is de verleiding groot om pyjama’s en andere warmere nachthemden uit de kleedkamer te halen. Voor een beter comfort, denk je. Maar slapen in de kleren van Eva (of Adam) is veel bevorderlijker voor een betere nachtrust. Stop dus met het ritueel van elke avond uitkleden en weer aankleden voordat je onder de lakens kruipt. Laten we naakt slapen. Voor een betere gezondheid.

Leestijd: 2 minuten

Wat als we het plezier herontdekten om naakt onder de lakens te kruipen? Naaktheid wordt aangemoedigd door slaapspecialisten en heeft vele voordelen boven slapen in een nachtjapon of pyjama. De komst van koelere nachten mag geen belemmering zijn om voorgoed van textiel af te stappen. Een warme douche of een geparfumeerd bad voor het slapengaan en dan onder de frisse, zachte lakens glijden is een genot om nacht na nacht te (her)ontdekken. Maar wat zijn de voordelen van slapen zonder iets op je lichaam? Hier volgen een paar voorbeelden, die genoeg moeten zijn om je te overtuigen je nachtkleding naar de achterkant van de kleerkast te verbannen.

Wat zijn de voordelen van naakt slapen?

1: De eerste reden is om je lichaam te luchten. Om het (eindelijk) te laten ademen na een dag werken waarin het bedekt is geweest met verschillende lagen kleding, met ondergoed dat soms ongeschikt is.

2: Verschillende studies hebben ook aangetoond dat slapen in een onderbroek of slipje slecht is voor de gezondheid. Ze verhinderen dat de intieme organen ademen. Gewikkeld in textiel, baden ze in vocht met alle risico’s van dien. Zoals de proliferatie van schimmel. Zonder textiel kan de huid volledig ademen en overmatig zweten voorkomen. Dit argument geldt ook voor mannen: de kwaliteit van het sperma is beter wanneer de testikels niet worden blootgesteld aan de warmte die wordt veroorzaakt door het dragen van een onderbroek of boxer.

3: De regelmatige temperatuur van een naakt lichaam zorgt ook voor een regelmatiger slaap met minder waargenomen slapeloosheid. Naaktheid brengt de productie van melatonine, het slaaphormoon, in evenwicht. Naakt slapen zorgt ook voor de aanmaak van meer groeihormoon, wat de veroudering van de huid vertraagt.

4: Naakt slapen helpt je ook om gewicht te verliezen. En ja. Naaktheid in een koele kamer (ongeveer 18°C) vereist dat het lichaam zijn vetreserves aanspreekt om warmte te produceren en een gemiddelde lichaamstemperatuur van 36°C te handhaven. Afvallen in je slaap, moeiteloos. Des te meer reden om naakt te slapen om die extra kilo’s kwijt te raken. Bovendien helpt naakt slapen ook om diabetes te bestrijden. Suikers worden beter verwerkt.

5: Naast alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen geeft slapen met niets aan je lichaam je ook een heerlijk gevoel wanneer je in frisse lakens glijdt in een goed geventileerde kamer, badend in de zoete geur van lavendel. Het voelen van de lakens op je huid kan je verlangen alleen maar doen toenemen, wat nog versterkt wordt door het contact met de blote huid van je partner. Ben je bang om het koud te hebben, zelfs in het laagseizoen? Maak je geen zorgen, de nacht kan warmer zijn dan verwacht.
Want naakt slapen stimuleert het libido, met het verlangen om de tactiele spelletjes te herontdekken en de verbeelding de vrije loop te laten voor erotische medeplichtigheid.

6: Nog een laatste voordeel voordat ik deze column afsluit? Het zal degenen plezieren die weinig tijd hebben voor huishoudelijk werk. Als je natuurlijk onder de lakens glijdt, hoef je het niet te wassen. De kleren voor overdag zijn meer dan genoeg, zonder pyjama’s, nachtjaponnen, nachthemden…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022