sofayoga

Met sofayoga boost je je gezondheid vanuit je luie stoel

Heb je geen tijd of zin om naar een yogastudio te gaan? Probeer dan eens sofayoga: een techniek waarmee je de populaire discipline kunt beoefenen in het comfort van je favoriete fauteuil.

Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor bankhangers. Er bestaat een nieuwe manier om op een andere, iets actievere manier te onthaasten: sofayoga. Een praktijk waarmee je je spieren ontspant en de elasticiteit behoudt of herstelt.

Sofayoga in een notendop

Sofayoga is ideaal is voor mensen die erg moe zijn na een lange dag, want het stelt ze in staat een groot aantal yogahoudingen zittend te reproduceren. “Je kan de methode gebruiken ter compensatie van een slechte houding tijdens het thuiswerken, aangezien die tot rugpijn en spierspanning kan leiden. Sofayoga is dan een welkome onderbreking, zonder tijd te verspillen door naar de sportschool te gaan. Het helpt pijn te voorkomen die chronisch kan worden als gevolg van een gebrek aan beweging of houdingen die schadelijk zijn voor de rug en de spieren”, verklaart sportcoach Michèle Diericks.

Sofayoga in de praktijk

Aangezien de poses lastig uit te leggen zijn, hebben we een aantal handige YouTube-tutorials verzameld die je de nodige uitleg en tips geven. Zo is er het kanaal ‘Yoga with Maria’, dat sessies van 10 minuten aanbiedt. De oefeningen worden getoond en toegelicht, zodat ze thuis eenvoudig kunnen worden herhaald.

Een andere favoriet is Candace Cabrera‘s kanaal:

Tot de meest optimale houdingen behoren de zittende twist, de vlinderhouding, de lotushouding, de kindhouding en de Thunderbolt. Al deze oefeningen komen aan bod in de tutorials en zijn makkelijk te kopiëren, zodat je de effecten ervan goed kan benutten.

Welke voordelen heeft het?

Net als zaalyoga helpt sofayoga je dagelijkse houding en de spierflexibiliteit van de onderste en bovenste ledematen te verbeteren. Een gunstig resultaat, maar op voorwaarde dat je de bewegingen correct uitvoert. Daarom is sofayoga aan te raden voor mensen die de yogahoudingen hebben geleerd van een docent. Een ander voordeel ervan is een betere regulering van de ademhaling, waardoor stress en spanning afnemen. Een sessie van 15 minuten is ideaal als voorbereiding op belangrijke vergadering, zij het face-to-face of via videoconferentie.

De ademhaling is de kern van elke yogasessie. Als die goed onder controle is, val je ook sneller in slaap”, zegt Michèle Diericks. De anti-stresstechniek wordt trouwens bovenal gekenmerkt door haar flexibiliteit. Sofayoga kan je op elk moment van de dag thuis doen en past perfect in agenda’s waarin geen ruimte is voor een echte sportsessie. Een ander voordeel van sofayoga is dat de poses simpel zijn, waardoor de discipline geschikt is voor een breed publiek.

Sofayoga is aan te bevelen als je vermoeid (of gewoon lui) bent, maar kan groepssessies in een sportschool niet volledig vervangen. Je krijgt immers geen persoonlijk advies van je coach en moet het stellen zonder het sociale aspect – dat voor de telewerker net des te belangrijk is. 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023