Voorkomen is beter dan genezen
Regelmatige beoefening van een sport gedurende het hele jaar is noodzakelijk voor een goede vooruitgang. Maar sporten bij koud weer zou je wel moeten aansporen om maatregelen te nemen om je goede gezondheid als vijftigjarige te bewaren. Want hardlopen of fietsen in een prachtig winterlandschap is nog steeds mogelijk, maar wel met enkele aanpassingen.
Welke uitrusting moet je meenemen om te sporten bij koud weer?
Haal de stukken tevoorschijn die je perfect zullen beschermen voor een geslaagd uitje. Hou je aan het drielagenprincipe. Begin met synthetisch ondergoed om transpiratievocht af te voeren. Doe dan thermokleding aan. Ten slotte zal een windjack zeer nuttig zijn om je warm te houden en u te beschermen in geval van sneeuw of regen. En omdat de kou het eerst de ledematen treft, maakt het dragen van een muts, handschoenen en warme sokken de outfit compleet. Als je een hardloper bent, moet je ook schoenen kiezen die geschikt zijn voor harde ondergrond (in dit geval bevroren grond), met een goede demping om blessures te voorkomen. Kies voor je uitrusting bijvoorbeeld voor de kwaliteit van de grote merken.
Hoe bereid je je voor?
Voordat je gaat hardlopen of op de fiets stapt, moet je je goed voorbereiden. Net als een auto, moet je je lichaam niet tot het uiterste drijven als het koud is. Warm je spieren ongeveer 10 minuten op voor de inspanning. Gebruik brede bewegingen, zoals push-ups, jumping jacks en windmills. Vergeet niet een kleine snack en vooral water mee te nemen. Ook bij koud weer is het noodzakelijk regelmatig te hydrateren tijdens het sporten.
In aanmerking te nemen risico’s
Intensieve sportbeoefening in de winter vereist dat je kunt luisteren naar je lichaam en de signalen die het je geeft. Een gevoel van onbehagen, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst of pijnlijke ledematen? Het is tijd om naar huis te gaan en warm te worden.
Vanaf de leeftijd van 50 jaar is het ook raadzaam je arts te raadplegen voor een controle voordat je (opnieuw) intensief gaat sporten. Je krijgt een inspanningstest voorgeschreven. Dit is geen nutteloze voorzorgsmaatregel als men weet dat het hart bij koud weer op de proef wordt gesteld. Het slaat sneller en werkt harder om de opwarming van het lichaam te versnellen.
Een ander risico dat tijdens een buitensportsessie in het oog moet worden gehouden, en dat maar al te vaak wordt verwaarloosd: de toestand van de ondergrond. Gevaarlijk geworden door ijs en sneeuw, en een bron van valpartijen en breuken. In aanwezigheid van deze twee elementen blijft het beoefenen van een sport binnenshuis zonder twijfel de beste oplossing. Tijdelijk.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock