engels boksen

Waarom je op 50+ leeftijd zou kunnen beginnen met Engels boksen

Boksen, dat lang als een brute en mannelijke sport werd gezien, kent nu een zeker succes bij vrouwen dankzij de vele voordelen voor het lichaam.

Leestijd: 2 minuten

De kans dat je op je vijftigste nog in de ring schittert is onwaarschijnlijk, maar Engels boksen kan daarentegen wel een goede manier zijn om in vorm te blijven en een mooi figuur te behouden.

De voordelen van Engels boksen

Boksen kan een effect hebben op zowel lichaam als geest. Dit blijkt uit de vele voordelen:

  • Uitstekend tegen stress (door het vrijkomen van endorfine)
  • Loslaten van woede en nervositeit
  • Verbeterd uithoudingsvermogen
  • Je leert je verdedigen tegen een tegenstander
  • Uitstekende vetverbrander (ongeveer 500 kcal per sessie)
  • Versteviging van armen, benen en billen
  • Verbetering van de conditie
  • Meer flexibiliteit
  • Verbetering van de lichaamshouding en dus van het silhouet
  • Betere lichaamscoördinatie

Welk materiaal moet je kopen?

Boksen is geen grote investering. Een korte broek, platte, hoge schoenen, een sportbeha, een t-shirt en natuurlijk nog een paar bokshandschoenen. Als je je stootkracht wilt verbeteren, kun je kiezen voor een bokszak. Je kunt het beste voor een vrijstaand exemplaar kiezen als je muren niet sterk genoeg zijn om de installatie en de impact van een hangende bokszak aan te kunnen. Voor een kwalitatief goed, stabiel vrijstaand model zal het budget tussen de 250 en 350 euro liggen.

Lees ook
Fitting guide: zo zou je sportbeha moeten zitten >

Hoe begin je eraan?

Het eerste antwoord op die vraag is: voorzichtig. Een training moet beginnen met het advies van een coach, om de juiste bewegingen te leren die gunstig zijn voor het lichaam. Voor je (vriendschappelijk) in een ring gaat vechten, is het nodig om vertrouwd te raken met het slaan tegen een bokszak. Om te leren bewegen, moet eerst het beroemde voetenwerk aangeleerd worden, alleen dan ben je in staat om tegenover een tegenstander te staan. Je kunt ook gewoon oefenen op het slaan van een zak of tegenover een denkbeeldige tegenstander. Dit heet cardio-boksen en is even effectief.

Waar vind je een coach en club?

Veel fitnesscentra hebben bokslessen. Er zijn ook boksclubs speciaal voor vrouwen, met vrouwelijke instructeurs zodat je je meer op je gemak voelt. Dat is zo bij champions academy, die gespecialiseerde supervisie en inleidende cursussen verzorgt. Onthoud wel dat een medisch onderzoek verplicht is wanneer je lid wil worden van een club.

Weinig contra-indicaties

Zoals bij vele andere sporten zal een gesprek met je arts helpen om de risico’s uit te sluiten. Voor boksen zijn er geen specifieke contra-indicaties. Voor chronische ziektes zal de veiligheid van geval tot geval door de arts worden beoordeeld. Hetzelfde geldt voor hartfalen, artritis of hernia.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022