gezondste kaas

Voor de kaasliefhebber: welke kaas is de gezondste keuze?

Goudse kaas, boerenkaas, oude kaas, met komijn, peper of mosterd… Genieten geblazen met kaas. Des te meer jammer dat kaas vaak gezien wordt als een slechte keuze, omdat er relatief veel natrium en verzadigd vet in zit. Let je daarom liever een beetje op, dan is er altijd nog een gezondste keuze – die ook nog eens veel goede eigenschappen bevat.

Leestijd: 2 minuten

1. Mozzarella

Hoe ouder een kaas wordt, hoe minder lactose het bevat omdat het wordt omgezet in melkzuur. Mozzarella, wat vaak gebruikt wordt in de Italiaanse keuken, is een verse jonge kaas en heeft daarom een hoog vochtgehalte en weinig natrium. Het is de gezondste kaas omdat er veel calcium in mozzarella zit: een portie mozzarella bevat zo’n 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium in een portie. Maar dan bedoelen we helaas niet eentje uit de schap van de supermarkt, maar een van goede kwaliteit.

100 gram mozzarella: ongeveer 80 calorieën.

2. Geitenkaas

Geitenkaas is laag in lactose en hoog in A2-caseine, wat minder snel darmproblemen veroorzaakt dan de melkeiwitten in koemelk. In geitenkaas zit ook vitamine A, die weer antioxidanten bevatten en daarmee je immuunsysteem verbeteren.

100 gram geitenkaas: ongeveer 110 calorieën.

3. Ricotta

Eigenlijk is ricotta is geen kaas, maar een bijproduct ervan. Dat klinkt misschien niet als de meest lekkere of voedzame kaas, maar verkijk je er niet op. Anders dan bij kaas is het arm aan zout, vet en suiker. Maar wat ricotta echt gezond maakt, is dat het veel eiwitten, calcium en proteïnen bevat. En dat zijn onmisbare stoffen die ons lichaam nodig heeft om spiermassa te kweken en botten sterk te houden.

100 gram ricotta: ongeveer 180 calorieën

4. Blauwe kaas

Blauwe kaas is gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk die is uitgehard met Penicillium-schimmelculturen. Het is rijk aan calcium, een voedingsstof die nodig is voor een optimale gezondheid van de botten. Door deze af en toe in je voedingspatroon op te nemen, helpt het veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Sterker nog, voldoende calciuminname is gekoppeld aan een verminderd risico op osteoporose, waardoor botten zwak en broos worden. De vitamine K2 helpt dan weer voorkomen dat calcium zich ophoopt in weefsels rond het hart. Het calorie-aantal kan hoog klinken, maar houd er rekening mee dat de porties dan ook weer kleiner zijn – tenzij je wel van straffe kaas houdt dan.

100 gram blauwe kaas: ongeveer 353 calorieën.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022