tuinieren gezondheid

Tuinieren is de ideale vrijetijdsbesteding voor een goede gezondheid

Moestuinen omspitten, zakken grond optillen, snoeiafval verleggen, meerdere posities innemen om te planten en onkruid wieden… Wie zegt dat tuinieren geen sport is, heeft het mis!

Leestijd: 2 minuten

Binnen een paar weken gaat het nieuwe tuinseizoen van start. Tuinieren, dé hobby die sinds de coronapandemie erg hip is geworden en door artsen geprezen wordt om zijn gunstige effecten op de gezondheid. In de tuin werken biedt dus heel wat voordelen… En je hoeft er geen groene vingers voor te hebben.

Tuinieren brengt gezondheid en geluk

Achter deze titel schuilt een waarheid die wordt bevestigd door een studie die in januari gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Planetary Health. Een steekproef van 291 volwassenen, waarvan 82% vrouwen, werd geselecteerd. Het onderzoek ging de effecten van tuinieren na bij deze groep. De algemene resultaten waren zeer positief, met meer lichaamsbeweging en een inname van betere voeding in de ‘tuinierende’ groep. De resultaten wijzen ook op een beter gevoel van welzijn, met minder stress. De auteurs van de studie concluderen (in een notendop) dat tuinieren een effectieve manier is om zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen te bestrijden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van tuinieren?

  • Heeft een anti-stress effect
  • Versterkt de spieren
  • Verbetert het uithoudingsvermogen en geduld
  • Faciliteert de flexibiliteit en het evenwicht
  • Werkt uitstekend tegen osteoporose
  • Optimaliseert de inname van vitamine D door blootstelling aan de zon
  • Vermindert cardiovasculaire risico’s
  • Creëert een sociale band
  • Heeft een economisch voordeel door de consumptie van wat in de tuin wordt geproduceerd

Tuinier met het juiste gereedschap

Volgens de literatuur is ongeveer 60% van de tuiniers een vrouw. Hierdoor is het gereedschap dat speciaal aan het vrouwelijke lichaam aangepast is, zeer succesvol. Het zware gereedschap met grote houten stelen is verleden tijd. Het tuingereedschap dat bij alle merken aanwezig is, is gemaakt van lichte, ergonomische materialen. Al deze voordelen moeten voorkomen dat tuinieren als zwaar werk aanvoelt.

Enkele te vermijden risico’s

Vooral bij chronische pijn of bijzondere zwakheden wordt het aangeraden om medisch advies te vragen. “Bepaalde potentiële gezondheidsproblemen kunnen de voordelen van tuinieren tenietdoen, bijvoorbeeld rugpijn. Dit komt vaak voor bij beginners die verkeerde houdingen aannemen. Bij rugpijn kunt u beter contact opnemen met een fysiotherapeut. Stop vooral de lichamelijke activiteit niet. Het is een goed idee om verhoogde moestuinen te gebruiken, zodat u niet hoeft te bukken om groenten of kruiden te planten. Daarnaast is een ander groot risico in de tuin tetanus. Deze ernstige ziekte wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde wonde, zelfs een kleine. Ongeveer 25% van de patiënten sterft aan de complicaties ervan. Vergeet dus de tetanusbooster niet. Om dermatitis (fototoxiciteit), allergieën en het risico van snijwonden te voorkomen, raad ik aan tuinhandschoenen te dragen, en nog meer bij het hanteren van bepaalde producten,” legt Léon Dujardin, een professionele tuinman, uit.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024