tekenen eiwittekort

Broze haren en nagels? 5 tekenen die wijzen op een eiwittekort

Eiwitten, of ook wel proteïnen genoemd, zijn essentieel voor het lichaam. Ze vormen de bouwstenen voor je spieren, huid en hormonen. Om gezond en fit door het leven te gaan is het daarom belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Een tekort kan een bedreiging voor het lichaam zijn. Let dus goed op! 

Leestijd: 2 minuten

Een gouden tip: voorzie je lichaam van voldoende eiwitten. Een eiwittekort heeft een sterk nadelig effect op je gezondheid. Maar waarom? Eiwitten komen voor in alle cellen van ons lichaam (spieren, huid, organen, botten en bloed). Eén voor één hebben ze nood aan eiwitten zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Samengevat: noodzakelijk!

De één heeft meer nood aan eiwitten dan de ander. Omdat eiwitten het key-ingrediënt zijn voor de stimulans en aanmaak van spierweefsel, is de hoeveelheid inname ervan bij een frequent sporter cruciaal. Als je dan niet voldoende van deze bouwstoffen opneemt, zal dat geen gunstig effect hebben op je spierkracht.

Wat zijn de oorzaken van een eiwittekort?

Soms heb je het zelf niet in de gaten dat je met een eiwittekort-probleem kampt. Er liggen verschillende oorzaken aan de basis van dit fenomeen. De meest voorkomende reden van dit tekort is een dat je weinig kwalitatieve voeding consumeert, zoals het sneller kan voorkomen bij vegetariërs en veganisten.

Symptomen van een eiwittekort

Slaapproblemen en vermoeidheid

Door een tekort aan eiwitten in je lichaam, wordt de kans groter dat je bloedsuikerspiegel niet langer in balans is, wat op zijn beurt een invloed zal hebben op je energieniveau. Je hebt weinig fut en je ervaart dat je ’s nachts meerdere malen wakker wordt: simpel gezien worden de eiwitten aanzien als de brandstof van het lichaam. Bij een tekort is het dus mogelijkheid dat stress komt opduiken. Voorkomen is dus beter, want stress betekent ook weer een slecht humeur.

Spierpijn en spierafbraak

Spier- en gewrichtspijn kan door een tekort aan eiwitten veroorzaakt worden. De botten en spieren in je lichaam hebben er ontzettend veel nood aan.

Huid-, haar- en nagelproblemen

Een mooie huid en een gezond haar bezorgen je meteen een gevoel van gelukzaligheid en schoonheid. Omdat je haar en nagels uit het grootste deel bestaan uit eiwitten, is het belangrijk dat ze ook dagelijks voldoende gevoed worden. Een eiwittekort zal je dus opmerken wanneer je te maken krijg met een droge, niet-gehydrateerde huid of rode plekken en pigmentverkleuring. Aan je nagels zie je het doordat ze er niet meer fris van kleur uitzien. Verder heb je last van haarverlies.

Verminderde weerstand

Heb je het gevoel dat je de laatste tijd sneller en vaker ziek wordt? Dan bestaat de kans dat je een tekort aan eiwitten hebt. Eiwitten bestaan uit vitaminen en minarelen die het lichaam nodig hebben. Je krijgt als het ware de kracht en lust om aan je dag te beginnen. Bij een verminderde weestand, veroorzaakt door een eiwittekort, zal je dat positieve gevoel niet gauw ervaren.

Ammoniakgeur

Krijg je het gevoel dat je zonder te sporten een slechte geur om je heen draagt of merk je dat je soms een slechte adem hebt? Dat zou zeker het resultaat kunnen zijn van een eiwittekort. Wanneer je niet voldoende eiwitten eet, gaat je lichaam spierweefsel verbranden. Hierdoor komen er gassen in het lichaam vrij die een onaangename geur kunnen uitlokken.

Hoe het probleem oplossen?

De oplossing voor dit probleem is eigenlijk heel simpel: eet meer eiwitten. Moest je zodanig lang zonder eiwitten geleefd hebben, is het van groot belang om je voeding af te stemmen op eiwitrijke producten en ingrediënten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, tofu en peulvruchten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022