3 x verrassend gezondheidsnieuws

Leestijd: 2 minuten

We verzamelden een paar interessante weetjes over onze body, mind & soul. We ontdekten hoe mannen over zichzelf denken, leren om de privacy van onze kleinkinderen op het internet te beschermen en laten BV’s aan het woord over zelfdoding… 

Dit denken mannen over zichzelf

9 op 10 mannen vindt dat er wel iets aan zichzelf verbeterd kan worden. Zo blijkt uit een onderzoek van IPSOS (voor TENA Men) bij 1 000 Belgische mannen tussen 30 en 75. Lichamelijk gaat het hen vooral om gewicht verliezen (52 %), een betere conditie (46 %) of een gespierder lichaam (28 %) ontwikkelen. En wat minder snurken mag ook (21 %). 42 % van de mannen zou ook graag meer in het moment willen leven en 31 % zou wat geduldiger of opener willen zijn. Overigens liggen ze niet echt wakker van hun looks en onder mannen houden ze het verder graag luchtig; al te persoonlijke zaken worden niet graag besproken, zeker niet als het te maken heeft met problemen onder de gordel. Peilend naar taboes en naar wat een mannenleven echt wel ‘zwaarder maakt dan dat van vrouwen’ verzamelden de onderzoekers ook nog deze top 5:

  • Moeite om hun emoties te uiten
  • Vrouwen maken hun leven nodeloos complex
  • Hun zin in seks wordt niet altijd beantwoord
  • Ze moeten meer en harder werken dan vrouwen
  • Het gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het gezin voelt als een last op hun schouders

Bron: www.tena.be (mannen > hoe behoudt u de controle > samenvatting nationaal taboe-onderzoek onder mannen)

Zo bescherm je de privacy van je kleinkinderen op het internet

Zoek je nog info om je kleinkinderen bewuster met het internet te laten omgaan? Naar aanleiding van de Safer Internet Day lanceerde de Privacy Commissie op 7 februari hun vernieuwde website ‘ik beslis’. Een website die jongeren, (groot)ouders en onderwijs wil informeren over het belang van privacy en tips geeft over hoe je die actief kan beschermen.

Meer info: www.ikbeslis.be

BV’s ontkrachten mythes over zelfdoding

Er bestaan nog altijd heel wat misverstanden en mythes rond zelfdoding. Zoals: zelfdoding kan niet voorkomen worden. Mensen die aan zelfmoord denken, willen dood. Wie erover praat doet het niet. Zelfmoord gebeurt plots, impulsief. En er is meestal één duidelijke oorzaak voor zelfdoding.

Vijf mythes die ontkracht worden in het nieuwe boek Soul, uitgegeven door het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Tientallen bekende Vlamingen werkten mee aan het boek: Wim Opbrouck, Maaike Cafmeyer, Erik Van Looy, Charlotte De Bruyne, Jan Hautekiet en vele anderen laten zich zien van hun donkere, trieste kant, en van hun lichte, blije kant. Een bloemwerk van foto’s en getuigenissen van ervaringsdeskundigen, nabestaanden, hulpverleners en vrijwilligers bij de Zelfmoordlijn. Omdat elk jaar meer dan 1 000 mensen in Vlaanderen zelfmoord plegen. En omdat we hopen dat we daardoor weer een beetje meer oog krijgen voor signalen en tijd maken voor steun en begrip in de mindere momenten van het leven.

Soul, een boek ter preventie van zelfdoding, Pieter Clicteur & Inge Vanoverschelde (Borgerhoff & Lamberigts, december 2016)


Artikel verschenen in Psychologies Magazine


© Fiftyandme 2024