eetgewoonten oudere generatie

Volgens Belgisch onderzoek zijn de eetgewoonten oudere generatie beter dan die van jongeren

Quinoa salades, vegan yoghurt met een handvol açaibessen en avocadotoast met boekweitmeel… De recepten van de jongere generatie klinkt dan misschien veel gezonder (‘lekkerder’ zeiden we niet), maar uit Belgisch onderzoek blijkt dat diezelfde generatie nog heel wat kan leren van de oudere generatie die nog weleens koninginnenhapjes, witloof met ham en kaas of een goede stoemp maakt.

Leestijd: 2 minuten

Regelmaat is de sleutel

Wat de grootste reden is dat de eetgewoonten van de ‘oudere generatie’ beter zijn? “De 55-plussers eten vaker fruit en groeten en eten vaker op regelmatige tijdstippen. Dat zijn goede gewoonten die bijdragen aan een gezondere levensstijl”, legt dokter Lender uit. Dat verklaart ook direct waarom 55-plussers volgens het onderzoek hun gewicht stabieler konden houden tijdens de coronacrisis: de regelmaat. Het onderzoekt toont aan dat 85% van de 55-plussers op regelmatige tijdstippen eet (vs 61% bij -34 jarigen), dat 30% van hen dagelijks 2 tot 3 stukken fruit eet (vs 10% bij -34-jarigen) en dat bijna 4 op 5 medioren dagelijks ontbijt terwijl dat bij -34-jarigen slechts 1 op 3 is (79% bij 55-plussers versus 38% bij -34-jarigen). 55-plussers zijn ook een pak regelmatiger in het eten van groeten en het nuttigen van hun lunch.

“Het woord zegt het zelf: eetgewoontes moeten een gewoonte worden én blijven. Daarvoor is structuur cruciaal, zowel in wat je eet als wanneer je het eet. Medioren slagen er beter in dan jongeren om zich deze gewoontes eigen te maken. Ze hebben het ook minder moeilijk om te stoppen met eten, eens ze beginnen en geven aan dat stress hun eetpatroon minder verstoort”, aldus Lenders.

Meer uitgerust

Dat regelmaat uiterst belangrijk is, uit zich ook in slaap. Slechts 5% van de -34 jarigen voelt zich 7 dagen per week goed uitgerust. “Dat is enorm weinig”, meent Lenders. “Bij 55-plussers ligt dit percentage 6 keer zo hoog (30%)”. En zoals we allemaal al weleens gemerkt hebben: ben je moe, ga je ook meer snaaien.

Goede gewoontes aanleren

Maar hoe doe je dat dan, leren van de ‘oudere generatie’? PronoKal, een internationale speler die medische behandelingen voor overgewicht en obesitas ontwikkelt, geeft alvast een aantal concrete tips.

  1. Eet dagelijks 2 tot 3 stukken fruit
  2. Eet dagelijks minstens 300 gr groeten, met voorkeur voor de kleur ‘groen’
  3. Sla beter geen maaltijd over, ook geen ontbijt of lunch
  4. Eet ’s avonds niet te laat
  5. Respecteer je bioritme zo veel mogelijk en steek regelmaat in het uur waarop je gaat slapen en  opstaat, ook in het weekend.

55-plussers kunnen ook iets leren

Maar dat betekent niet dat álle gewoontes beter zijn dan die van de jongelui. Het devies luidt: meer bewegen en minder alcohol drinken. Zo blijkt dat 13% van de medioren 7 dagen per week alcohol drinken, terwijl bij de -34 jarigen slechts 2% dit aangeeft. Verder blijkt dat 17% van de 55-plussers geen enkele dag minstens 30 minuten beweegt. Oei!

Lees ook
5 simpele ochtendyoga oefeningen om je dag fit te beginnen >

Onze conclusie? Een lekkere stoemp de Belgique op tafel zetten is dus zo slecht nog niet, als je na afloop samen maar wel een klein toertje gaat wandelen.

PronoKal Group, onderdeel van Nestle Health Science, is een internationale groep die medische behandelingen ontwikkelt ter behandeling van overtollig vet, overgewicht en obesitas.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024