borstgezondheid

Borstgezondheid: waar moet je op letten en wat is een alarmbel?

Borstgezondheid. Vaak sta je er niet bij stil – en soms zelfs een beetje bewust – maar het is enorm verstandig om ze goed in de gaten te houden. We ervaren als vrouw allemaal weleens het ongemak van pijnlijke borsten. Soms voor even, maar soms ook voor langere tijd. Maar wanneer is het verstandig om er toch eens naar te laten kijken? En wat kun je zelf doen om de borstgezondheid te ondersteunen? Gezondheidsbegeleidster en eerste Vlaamse menopauzeconsulente Leen Steyaert legt het ons uit.

Leestijd: 2 minuten

Waarom is het zo belangrijk om extra aandacht te besteden aan borstgezondheid?

Leen: “Borsten staan van oudsher als symbool van vrouwelijkheid, ze worden begeerd en gekoesterd, ze vormen een seksueel object en zorgen voor genot. Daarom wordt borstgezondheid al wel eens vergeten. Borsten zijn een weerspiegeling van je lichamelijke gezondheid. Ze bevatten veel vetweefsel en vet is de opslagplaats van milieugif zoals zware metalen, fytalaten, parabenen, etc.. Deze kunnen op hun beurt invloed hebben op hormonale functies in het lichaam door je eigen lichaamshormonen na te bootsen. Door hormoononevenwichten kunnen borstziektes ontstaan. Dus door je leefstijl aan te passen kan je borstaandoeningen ook mijden.”

Borsten zijn een weerspiegeling van je lichamelijke gezondheid.

“Er bestaan geen borstspecialisaties zoals in andere takken van de geneeskunde, dus bijvoorbeeld geen ‘borstologen’. De borsten krijgen alleen aandacht als ze ziek zijn en worden bijna atomatisch geassocieerd met kanker. Dus het is belangrijk om het zelf in de gaten te houden en je borstgezondheid te bewerkstelligen. Allereerst is de bh meer uit laten en vooral de bh met beugel. Zij knellen je lymfevaten af die juist op die plaats waar de beugel klemt, zitten. De lymfe vervoeren je afvalstoffen en als dat niet voldoende is dan blijven ze in het vetweefsel van je borsten zitten. Borsten moeten wiebelen en bewegen zodat er een natuurlijke drainage op gang komt. Opgehoopte toxines kunnen pijn en verklevingen veroorzaken.”

Wat is een alarmbel tijdens het onderzoeken van je borsten?

“Er zijn enorm veel boeken over borstkanker geschreven. Ik wilde het anders doen, en ik heb juist over borstgezondheid en vooral over hoe je je borsten gezond houdt geschreven. Pijn of harde plekken wijzen dikwijls op hormonale stoornis. Je kan de pijn wegkrijgen door je bh meer uit te laten je borsten te borstelen of een borstweefselbehandeling te laten doen. Een knobbeltje dat elke maand anders voelt hoeft je niet direct te verontrusten. Daarom belangrijk om je borsten te leren kennen en ze goed te betasten.”

Lees ook
Menopauzeconsulente Leen vertelt over de misvattingen van hormoontherapie bij de menopauze >

Wat zijn je beste, concrete tips?

“Borsten zijn je eerste contact met de buitenwereld (steken naar voor) en zijn sowieso gevoelige antennes, ze nemen veel stress op en er kunnen emoties zich als het ware vastzetten in de borsten. Als ik een borstbehandeling doe,  gebeurt het regelmatig dat de vrouw moet wenen omdat er (soms onverklaarbare) emotie vrijkomt. Dus schenk hier aandacht aan. Daarnaast: masseer je borsten veel, vooral als ze pijnlijk aanvoelen.”

“Alle leefstijladviezen komen je borsten ten goede, eet niet teveel en eet gevarieerd en kies voor authentieke, pure voeding, voldoende slapen en beweging, probeer een gezond gewicht te behouden. Ondersteun je lever met kruiden of suppletie en zie dat je darmfunctie optimaal blijft. Tot slot: hou van je borsten!”

Leen Steyaert is gespecialiseerd verpleegkundige orthomoleculair- KPNI -en borstweefseltherapeute met als specialisme de menopauze. Ze is auteur van 5 gezondheidsboeken, waaronder ‘Over Borsten’.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024