Elke dag goede vetten op het menu zetten, regelmatig bewegen, rusten en af en toe een stapje terug zetten om stress de baas te kunnen, veel water en thee drinken om te detoxen, … Ontdek onze tips voor een lichaam en geest in harmonie op elke leeftijd.
Dat omega 3 uw hart en cardiovasculair systeem beschermt (inzake de elasticiteit van de bloedvaten, de bloeddruk, de vorming van plaque, …) en dat het onstekingsremmend is, is algemeen bekend. Maar wat niet veel mensen weten, is dat het ook een hoofdrol speelt in de opbouw en de goede werking van de hersenen. De vetzuren zijn nodig voor de vorming van de wanden van zenuwcellen, cruciaal voor de informatieoverdracht in het zenuwstelsel. Omega 3 maakt ze soepeler en vloeiender zodat de informatiestroom beter verloopt, is als het ware een soort glijmiddel voor de hersenen en onze neuronen.
Vetzuren worden al langer aangeraden voor de allerjongsten, op het moment dat de hersenen zich ontwikkelen, maar vandaag weten we ook dat ze de achteruitgang van de hersenen door de ouderdom kunnen vertragen. Volgens verschillende studies voorkomen of vertragen omega 3 vetzuren ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.
Hoe komen we aan die kostbare vetzuren? Door regelmatig vette vis (sardientjes, haring, tonijn, zalm, makreel, …) avocado, noten en eieren met omega 3 op het menu te zetten, door zomerse salades op smaak te brengen met koud geperste oliën (zonnebloem, lijnzaad, koolzaad, …), zonnebloempitten, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad, door niet zuinig te zijn met groene groenten, door uw brood te smeren met margarines die verrijkt zijn met omega 3 zoals Becel, en door te koken met olijfolie, of nog beter, met vloeibare Becel Original die 3 keer meer omega 3 bevat.
Omega 6 verbetert de werking van het zenuwstelsel, het cardiovasculair stelsel, de weerstand en werkt anti-allergisch en onstekingsremmend. Maar als je er teveel van opneemt, dwarsboomt het zijn eigen weldaden en die van omega 3. De ideale verhouding tussen omega 6 en omega 3 schommelt tussen 1/1 en 1/3, maar in ons voedingspatroon zit de verhouding eerder tussen 10/1 en 30/1.
De oorzaak? De industrialisatie van onze voeding. Er worden veel geraffineerde oliën gebruikt die stabieler zijn dan koudgeperste oliën die minder lang bewaren, maar minder rijk aan omega 3 zijn?. Intensieve teelten zorgde ook voor een daling in het omega 3-gehalte in groene groenten, vlees, eieren en vis.
Beweeg, dat is goed voor de moraal!
Zeker na je vijftigste zorgt regelmatig bewegen ervoor dat je spieren soepel blijven, de zuurstoftoevoer naar je hersenen gegarandeerd is en je humeur zonnig blijft. Het is niet nodig om u af te beulen, het is de regelmaat die telt: 30 minuten stappen per dag is al een heel goed begin.
Fysieke inspanningen werken in op het zenuwstelsel en brengen rust bij mensen die last hebben van stress en angsten. Na een half uur verandert de ontspanning in euforie dankzij de endorfines die vrijkomen, die fameuze prethormonen die relaxerend en pijnstillend werken. Als je een sport met matige of hoge inspanning beoefent, komt er ook dopamine en serotonine vrij dat je humeur een boost geven.
Een beter psychologies welzijn, minder stress, een boost voor uw hersenen (geheugen maar ook vastberadenheid), een goed zelfbeeld dankzij een goede conditie en een gezond gewicht, … Argumenten genoeg om in beweging te komen, je lichaam te verzorgen en uw moraal op te krikken. Sporten verbetert ook de kwaliteit van je slaap, cruciaal voor een optimale fysieke en psychische gezondheid. Terwijl je recupereert van je inspanningen, krijgt je lichaam de kans om te onstpannen en het teveel aan druk en stress te laten wegvloeien.
Maar een gezonde levensstijl is niet compleet zonder minimum 1,5 liter vocht (water en thee) per dag te drinken, indien mogelijk buiten de maaltijden, om op natuurlijke manier opgehoopte toxines in ons lichaam te elimineren. Water heeft ook een impact op uw humeur, want dehydratatie wordt gelinkt aan gevoelens van woede en depressie. Het doet ook nog eens uwhersenen beter functioneren: het is goed voor de concentratie en vecht tegen geheugenverlies.