glans overgang

Zo krijg je die glans op je gezicht weer terug in de overgang

De overgang brengt heel wat veranderingen met zich mee voor het lichaam, en ook de huid ontsnapt daar niet aan… Maar hoe kan je dat een handje helpen?

Leestijd: 2 minuten

Minder glans door de overgang

Onze huid krijgt het niet makkelijk tijdens de overgang. De productie van oestrogeen neemt af en dat brengt heel wat gevolgen met zich mee. Oestrogeen is een belangrijk hormoon dat de elasticiteit van de huid bewaakt en het vochtgehalte in de huid hoog houdt. Dat niet alleen… Een tekort aan oestrogeen zal ook de productie van collageen en hyaluronzuur doen afnemen. Dit heeft een negatieve impact op de stevigheid en het volume van onze huid. Je ziet het, de verzorging van onze huid gebeurt niet enkel door middel van cosmetische producten. Ons lichaam is nog steeds sterk afhankelijk van wat er binnenin ons lichaam gebeurt (maar uiteraard raden we een goede huidverzorging sterk aan).

Wat gebeurt er nu eigenlijk met onze huid? Wel… Heel wat! Niet alleen krijgen we te maken met de meest gekende ouderdomskwaaltjes zoals rimpels en fijne lijntjes. De huid in het gezicht wordt door de overgang ook opvallend droger en ruwer, ten gevolge van het verlies aan vocht en glans in de huid en de veranderende talgproductie. Het effect van de menopauze en overgang, kan bij de de talgproductie echter variëren. Soms hebben personen te maken met een verminderde talgproductie en een droge huid, en soms met een verhoogde talgproductie en een vettige huid.

We worden ook gedwongen om afscheid te nemen van onze bolle wangen en de stevige en volle huid. Het gezichtsvolume neemt af, wat ten koste gaat van een jeugdige uitstraling (wat een normaal proces is!). Dit wordt veroorzaakt door een tragere celvernieuwing. Een laatste effect dat je misschien niet zou verwachten is een hogere gevoeligheid aan zonlicht. Opnieuw heeft dit te maken met de dalende hoeveelheid geproduceerd oestrogeen. Het is dus ook opletten geblazen voor ouderdomsvlekjes en huidbeschadiging!

Wat kan je doen?

De huid extra in de watten leggen tijdens de overgang is een must! Gelukkig hebben we toegang tot een rijk assortiment aan productjes. Ga de droge huid tegen met hydraterende crèmes en serums. Probeer parfums in de producten te vermijden! Gebruik daarentegen producten die rijk zijn aan natuurlijke elementen en de gevoelige huidbarrière beschermen. Een crème met hyaluronzuur (een stof die je tijdens de overgang tekort komt), zorgt voor een hoger vochtgehalte en stralende huid. Ga daarnaast op zoek naar producten met retinoïden in. Deze helpen je bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes in de huid. Ook de collageenproductie wordt gestimuleerd.

Wees lief met je huid. Je huid is extra gevoelig tijdens deze fase in je leven. Reinig de huid daarom zachtjes met een milde zeep. Op deze manier wordt overtollig vuil verwijderd, zonder de huidbarrière te beschadigen. Tip: vochtige doekjes zijn not done. Deze zijn te ruw en reinigen je huid slechts oppervlakkig. Ga dus (al dan niet met een dermatoloog) op zoek naar een geschikte verzorgende gezichtszeep.

Bescherm je huid tegen de zon (dit wordt hoe dan ook aangeraden), zeker nu je huid extra gevoelig is. Draag iedere dag zonnecrème, ook bij slecht weer. Kies voor een hoge SPF-factor. Het is aangeraden om bij de dermatoloog langs te gaan. Zo krijg je de meest geschikte producten voor jouw huid voorgeschreven. Een goede kwaliteit van producten is essentieel voor een gewenst resultaat.

Vergeet niet: een glow komt van binnenuit! Maak je routine af door gezond en gevarieerd te gaan eten en voldoende water te drinken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024