vitamine D

Helemaal oké met je vitamine D?

We hebben een mooie en ultra-zonnige zomer gehad. Maar is ons vitamine D-niveau nu voldoende hoog? Mogelijk niet en daar zijn verschillende redenen voor.

Leestijd: 2 minuten

De dagen worden korter en de herfst komt er aan. Voor een goede immuniteit en een goede gezondheid moet onze vitamine D-inname optimaal blijven. Je zou denken dat een zomer in de zon hiervoor volstaat, maar niets is minder waar.

Om zonder gevaar van de zon te genieten (veroudering en huidkanker…) moeten we ons beschermen met een zonnecrème. Dat is de logica zelf. Probleem is dat door het blokkeren van UVB-stralen ook de aanmaak van vitamine D wordt verhinderd.

Wat is vitamine D en waarom is zij belangrijk?

Wanneer de UVB-stralen van de zon ons raken, wordt in de huid de precursor 7-dehydrocholesterol gevormd. Dit hormoon wordt opgeslagen in de lever en de nieren. Hierna wordt het omgezet in vitamine D dat door ons lichaam kan worden gebruikt. Om voldoende natuurlijke vitamine D3 aan te maken, moet de zon hoog aan de hemel staan en dient de huid blootgesteld te zijn.

De halfwaardetijd van de door het lichaam geproduceerde vitamine D bedraagt echter slechts 6 tot 8 weken. Dit betekent dat in de herfst het vitamine D-gehalte al met 50% kan zijn gedaald!

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in heel wat lichaamsfuncties. Het is essentieel voor een goede immuniteit, maar studies hebben ook aangetoond dat het een positieve invloed heeft op depressie, schizofrenie en bloeddruk.

Waar vinden we vitamine D?

De aanbevelingen om ons voldoende te beschermen tegen de zon, een overwegend binnenshuis levende levensstijl, een te hoge BMI en te weinig vis op het menu kunnen een vitamine D-tekort veroorzaken (8 op de 10 mensen). Leeftijd speelt ook een rol: naarmate we ouder worden, is ons lichaam minder goed in staat zonlicht om te zetten in vitamine D.

Vaak is extra vitamine D noodzakelijk om dit tekort tegen te gaan. Om de juiste voedingssupplementen te kiezen, geven wij de voorkeur aan supplementen die goed opneembaar zijn, zoals natuurlijke vitamine D3-parels opgelost in olijfolie.

D-Pearls

Een supplement zoals D-Pearls is daarom een goede manier om voor een adequate vitamine D-status te zorgen. Het preparaat bevat 38 microgram vitamine D3 in een speciale formule op basis van olijfolie voor een goede absorptie en biologische beschikbaarheid. De vitamine D-formule wordt geleverd in zachte gelatinecapsules die gemakkelijk door te slikken zijn. D-Pearls is getest in een aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies en wordt om diezelfde reden vaak gekozen door wetenschappers voor onderzoeksdoeleinden.

Beschikbaar bij uw apotheker D-Pearls 1520 PROMOpack 100+20 capsules (CNK 3375-037) en D-Pearls 3000 PROMOpack 120+40 capsules (CNK 4307-534).

www.pharmanord.be


© Fiftyandme 2023