Hoe geef je je immuunsysteem een boost?

In tijden van gezondheidscrisis kan het zeker geen kwaad om je immuniteit een extra zetje te geven! Mondmaskers, social distancing en handgel blijven uiteraard aan de orde, maar recente studies wijzen ook naar de voordelen van vitamine D, selenium en zink in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Een woordje uitleg.

Leestijd: 3 minuten

Vitamine D, een krachtig wapen tegen virussen?

Vitamine D is essentieel voor het mobiliseren van onze witte bloedlichaampjes. Het maakt ze niet alleen actiever, maar zorgt ook voor een toename van de T- en B-lymfocyten. Bovendien heeft vitamine D een effect op de cytokinen, die een belangrijke rol spelen bij de symptomen van het coronavirus. Veel onderzoekers ondersteunen de hypothese dat vitamine D de cytokinenstorm, en daarmee ook de ernst van de infectie, kan afzwakken.

Als het vitamine D-gehalte in het plasma hoger is dan 30 ng/ml, zullen de symptomen in 85% van de gevallen (= 98 van de 115) licht zijn. Ligt dat gehalte echter tussen 20 en 30 ng/ml, dan zullen er in 70% van de gevallen (= 100 van de 144) matige tot ernstige symptomen optreden. Bij een gehalte lager dan 20 ng/ml zullen de symptomen in 75% van de gevallen (= 107 van de 141) ernstig tot kritiek zijn.

Kortom, een tekort aan vitamine D zou het risico op complicaties door het coronavirus aanzienlijk kunnen verhogen. In België kampen maar liefst 8 op de 10 personen met een vitamine D-tekort (een meerderheid van hen zijn oudere of zwaarlijvige mensen).

Hoe kom je aan vitamine D? Vitamine D, ook wel bekend als de ‘zonnevitamine’, wordt aangemaakt door onze huid met behulp van uv-stralen. Voor een optimaal effect zou je elke dag een bruiningssessie moeten ondergaan zonder zonnebrandcrème (want die houdt uv-stralen tegen) en zonder een rode huid te krijgen. Om diverse redenen is het echter beter om je gezicht niet bloot te stellen aan zonlicht (denk aan huidvlekken en andere tekenen van huidveroudering). Vitamine D is in kleine hoeveelheden ook in voeding te vinden. Wat moet je eten? Vette vis (zoals makreel, sardine en zalm), eigeel, kalfslever en boter bijvoorbeeld. Er bestaan ook zuivelproducten verrijkt met vitamine D, maar die hoeveelheid is niet genoeg om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Bedenk ook dat lichaamsvet invloed heeft op het vitamine D-gehalte in je bloed (hoe meer vet je hebt, hoe meer de vitamine D zal worden verdund, ze is immers oplosbaar in vet). Houd dus je weegschaal in het oog! Een correct gedoseerd supplement (1500 of 3000 IE), zoals een dagelijks voedingssupplement van natuurlijke vitamine D3 in combinatie met olijfolie, kan helpen om de aanbevolen minimumhoeveelheid van 30 ng/ml te halen.

Waarom is selenium een influencer om in de gaten te houden?

Selenium is een essentieel sporenelement dat vooral in paranoten, vis, vlees en granen zit. Wist je dat het niet alleen oxidatieve stress vermindert, maar ook van invloed is op de ernst van bepaalde virale ziekten? China heeft bevolkingsgroepen met zowel het laagste als het hoogste seleniumgehalte ter wereld (als gevolg van geografische verschillen die van invloed zijn op de bodemkwaliteit). Onlangs ontdekte een internationaal onderzoeksteam een verband tussen de mate van genezing van COVID-19 en de regionale seleniumstatus. Zo bleken er in de stad Enshi in de provincie Hubei, waar het meeste selenium wordt geconsumeerd in China, bijna drie keer meer patiënten ‘genezen’ verklaard dan het gemiddelde voor alle andere steden in de provincie. In de provincie Heilongjiang daarentegen, waar de seleniumconsumptie tot de laagste behoort, lag het sterftecijfer door het coronavirus bijna vijf keer hoger. Veelzeggende cijfers die steeds meer aandacht krijgen van wetenschappers.

Zink, de sleutel tot een versneld genezingsproces?

Zink is een essentieel bestanddeel in heel wat enzymen en speelt een fundamentele rol in het behoud en de ontwikkeling van immuuncellen. Eerder is al gebleken dat een zinktekort het risico op een longontsteking kan verhogen. Een aanhoudend tekort zou bovendien geassocieerd zijn met een toename van de ontstekingsreacties. Zinksupplementen zouden dus niet alleen effect kunnen hebben op de inflammatoire hyperactiviteit als gevolg van het coronavirus, maar mogelijk ook op de SARS-CoV2-agens zelf. Er zijn momenteel klinische tests aan de gang.

SELENIUM+ZINC bevat het gepatenteerde SelenoPrecise, samen met andere mineralen en vitaminen om ons te beschermen tegen oxidatieve schade. Wat hier het verschil maakt is het organisch en gepatenteerd seleniumgist: SelenoPrecise, met een bewezen opname van ongeveer 89%! Geen enkel andere seleniumgist-grondstof kan een dergelijke opname aantonen. Gedocumenteerde werkzaamheid én veiligheid SelenoPrecise – bewezen hoge bilogische beschikbaarheid en stabiliteit, is de eerste keuze van de internationale PRECISE (Prevention of Cancer with Selenium in Europe) studie. SELENIUM+ZINC (met vitaminen A, B6, C en E) – beter effect door meer opname.

Nu verkrijgbaar in promotie-verpakking van 90 tabletten + 30 gratis (CNK 2326-577; € 21,95) 1 tablet per dag volstaat. Vraag de overeenkomstige CNK-code aan uw apotheker.

Referenties:

  1. “Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths”; William B. Grant et al.; Published: 2 April 2020.
  1. “The Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm in COVID-19 Patients and Associated Mortality”; Ali Daneshkhah, Adam Eshein, Hariharan Subramanian, Hemant K. Roy, and Vadim Backman 10/04/2020.
  1. Link identified between dietary selenium and outcome of COVID-19 disease – University of Surrey – EurekAlert ! Copyright © 2020 by the American Association for the Advancement of Science (AAAS).

 

 


© Fiftyandme 2022