Hoopgevende wetenschap

Leestijd: 2 minuten

Elke dag opnieuw maken de resultaten van wetenschappelijke studies ons slimmer. Zo zijn er ook nu weer deze hoopgevende en veelbelovende ontdekkingen.

Common sciences 

GOEDE VETTEN OM MINDER TE VERDIKKEN

In tegenstelling tot de “witte vetten” die als dikmakend worden beschouwd, zijn “bruine vetten” goed voor de gezondheid. Zij kunnen ook in een lab worden ontwikkeld. Onlangs werden door onderzoekers voor het eerst kunstmatige cellen van “bruine vetten” bij muizen ingeplant. Met een verrassend resultaat want de dieren vermagerden. Sterker: geïmplanteerde muizen die een vetrijke voeding kregen toegediend, kwamen twee keer minder snel bij dan de andere muizen. Ook hun bloedsuikerspiegel lag een heel stuk lager. Bij toepassing op mensen kan deze ontdekking helpen tegen obesitas.

VOLDOENDE SLAAP HELPT VERKOUDHEDEN VOORKOMEN

life-Magazine

Mensen met een slaaptekort lopen vier keer meer risico op een verkoudheid dan zij die voldoende nachtrust inbouwen. Ziedaar het resultaat van een steekproef bij 164 personen die zich bewust blootstelden aan een virus dat verkoudheden veroorzaakt en wier slaapgewoonten werden opgetekend. Vroeger was al duidelijk dat er ook een verband bestaat tussen onvoldoende slaap en chronische aandoedingen, vroege dood en een verhoogd ziekterisico.

ALVLEESKLIERKANKER DIAGNOSTICEREN MET URINE?

Life-Magazine

Wie vandaag met alvleesklierkanker geconfronteerd wordt, heeft slechts 5 % overlevingskans voor de komende vijf jaar. Dat komt onder meer omdat men met de huidige methodes deze ziekte niet in een voldoende vroeg stadium kan opsporen. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in, want in juni stelden Amerikaanse onderzoekers een bloedtest voor die een vroege detectie mogelijk maakt en enkele weken geleden pakten de Britten uit met een urinetest die de meest voorkomende vorm van deze kanker in een vroeg stadium helpt detecteren. De toepassing van beide methodes kan dus helpen om in een vroeger stadium in te grijpen en derhalve meer succes te boeken. De artsen denken zo de overlevingskansen te doen toenemen van 5 naar 30 %, zijnde zes keer meer!

BEER AAN DE BASIS VAN VEELBELOVEND GENEESMIDDEL TEGEN PARKINSON

Ursodesoxycholzuur is een zuur dat in de menselijke galblaas voorkomt, maar ook in grote hoeveelheden in die van de bruine beer. Dit zuur wordt reeds gebruikt om leveraandoeningen te behandelen, maar het lijkt er op dat het ook de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson afremt. Het werd met succes getest op een dierenmodel en vertoonde gunstige effecten op de mitochondriale functies en de dopaminerge neuronen die in deze ziekte een rol spelen. Er lijkt voor dit geneesmiddel een mooie toekomst weggelegd voor komende medische testen bij de mens.


 


© Fiftyandme 2024