Huidkanker screenen

Huidkanker: zo noodzakelijk is het om jezelf regelmatig te (laten) screenen

Hoe graag je ook een gebruinde huid wilt hebben, het belangrijkste is om jezelf te beschermen tegen een sluipende en dodelijke vijand: huidkanker. Hoe moet je jouw huid in de gaten houden en wanneer kan je best een arts raadplegen?

Leestijd: 2 minuten

Zon en warmte zijn de perfecte ingrediënten om van de zomer te genieten. Terugkeren van vakantie met een mooi kleurtje, is nog steeds iets wat we heel graag willen. Toch is het een slechte gewoonte, die ons blootstelt aan het grootste risico op het ontwikkelen van een van de meest voorkomende vormen van kanker in België, namelijk huidkanker. Maar hoe kan je deze kanker juist detecteren? Wij leggen het jou uit.

Huidkanker in het kort

Volgens kanker.be krijgt één op de vijf Belgen voor de leeftijd van 75 jaar huidkanker. Deze invasieve vorm van kanker is een van de meest voorkomende vormen en vertegenwoordigt 40% van de gevallen, gevolgd door borstkanker (10%) en prostaatkanker (9%). De voorspelling is dat er tegen 2030 zullen ongeveer 80.000 nieuwe gevallen worden aangekondigd. Als de kanker vroeg ontdekt wordt en zich nog maar in het eerste stadium bevindt, dan is er een zeer goede overlevingskans. 93% van de vrouwen overleeft de eerste vijf jaren. Zijn er uitzaaiingen vastgesteld? Dan daalt die overlevingskans fors. Om dat risico te vermijden, is het beter om in de schaduw te blijven, de heetste uren te vermijden, jezelf in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (die je er niet van weerhoudt om bruin te worden) en je huid regelmatig te screenen.

Wat zijn de risicoprofielen?

Het meeste voor de hand liggende antwoord is mensen die vaak in de zon vertoeven. Maar ook mensen met een lichte huid, namelijk 60% van de bevolking (kanker.be), moeten extra voorzichtig zijn, alsook onderstaande profielen:

  • 50-plussers
  • Mensen die tijdens hun jeugd zonnebrand hebben opgelopen
  • Huiden met veel naevi, moedervlekken (meer dan 50)
  • Mensen van wie familieleden huidkanker hebben of gehad hebben
  • Zonnebankgebruikers
  • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld hydrochlorothiazide (tegen een hoge bloeddruk)

Zelfcheck om huidkanker te voorkomen

Naast regelmatig langs te gaan bij een dermatoloog, kan een zelfcheck thuis zeer nuttig zijn. Je doet dat best naakt voor een spiegel, zodat je elk lichaamsdeel goed kan zien. Je kan ook altijd de hulp van je partner inschakelen als je niet alles goed ziet. Foto’s maken en die vervolgens bijhouden in een mapje kan zeer handig zijn om de evolutie van een naevus goed te kunnen opvolgen. Waar moet je exact naar zoeken? Afwijkende plekken, die asymmetrisch zijn, onregelmatige randjes hebben, verschillende kleuren hebben, groter zijn dan een diameter van 5 mm en een verdachte ontwikkeling doormaken.

Wanneer raadpleeg je een dermatoloog?

Zodra je een merkwaardige evolutie ziet van een moedervlek, maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de dermatoloog. Er wordt dan met een dermatoscoop een uitvoerig medisch onderzoek uitgevoerd over heel het lichaam. De specialist zal de laesie, waarvan wordt vermoed dat het kanker is, onder narcose verwijderen en voor onderzoek naar een laboratorium sturen. In andere gevallen zal een biopsie worden uitgevoerd. Een deel van de verdacht laesie wordt onder narcose verwijderd en onder een microscoop onderzocht (een anatomopathologische analyse). Het resultaat van de biopsie zal dan bevestigen of er sprake is van huidkanker of niet.
Na je vakantie raden we een vervolgconsult aan om eventuele veranderingen van de moedervlekken na blootstelling aan de zon snel op te sporen.

Houd er rekening mee dat deze rubriek het advies van een dermatoloog niet kan vervangen. 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock

 


© Fiftyandme 2024