wallen ontstaan

6 lichamelijke problemen (behalve slaaptekort of stress) waardoor wallen kunnen ontstaan

Vaak worden wallen geassocieerd met tekort aan slaap, maar eigenlijk zijn er nog voldoende andere redenen waardoor wallen kunnen ontstaan, vaak lichamelijke problemen.

Leestijd: 2 minuten

1. Bloedarmoede

Bloedarmoede komt eigenlijk neer op een vitaminetekort: het is een gevolg van een tekort aan vitamines zoals B6, B12, C en K. Hierdoor wordt je huid bleker waardoor je wallen meer opvallen.

2. Dehydratatie

Wallen zijn vochtophopingen onder je ogen, als je te weinig gaat drinken geraakt je lichaam uit balans. Als ons lichaam een tekort heeft aan water zal dit je nierafscheiding verslechteren en kunnen wallen tevoorschijn komen.

3. Huidziekte

Huidziektes kunnen een oorzaak zijn van wallen onder de ogen. Een voorbeeld hiervan is contactdermatitits. Daarbij ontstaat er huiduitslag met roodheid en jeuk. Door de huiduitslag en het krabben kunnen wallen tevoorschijn komen.

4. Veroudering

Veroudering van de huid zorgt met de tijd voor wallen. De huid is elastisch, dit zorgt ervoor dat naar verloop van tijd de elasticiteit afneemt. Hierdoor zullen oogweefsel en spieren rond de ogen verzwakken en zal het vet dat de ogen jarenlang ondersteund heeft naar beneden zakken.

5. Letsel

Een oogletsel kan wallen onder de ogen veroorzaken. Dit kan voorkomen door te veel chloor bij het zwemmen. Ook het te hard wrijven in de ogen kan wallen doen ontstaan.

6. Allergieën

Wallen kunnen vooral ontstaan wanneer men last heeft van allergie. Mensen die last hebben met pollen, cosmetica en haren van huisdieren kunnen hier vaak last van hebben. Ook parfums en producten met geur kunnen oogwallen veroorzaken als de persoon daar allergisch voor is.

Bij het opstaan

Heb je juist enkel last van wallen in de ochtend? Dit komt doordat de ogen tijdens het slapen niet bewegen. Overdag knipperen we onze ogen, en omdat we dat ’s nachts niet doen, zwellen de ogen soms op. Als men dan weer gaat knipperen, wordt de circulatie van vloeistoffen in de huid weer geactiveerd en gaan de wallen weer weg.

Behandeling tegen wallen

Er zijn meerdere manieren om wallen te doen verminderen. Dit kan door essentiële oliën of door gebruik van koude elementen zoals ijsblokjes, koude plakjes komkommer of koud water op het gezicht.

Ook kan een betere levensstijl vaak helpen de wallen in het gezicht te verminderen. Door zo regelmatig mogelijk te slapen, stress te vermijden en een goed kussen te gebruiken om op te slapen.

Hormonale schommelingen kunnen bij vrouwen oogwallen veroorzaken. De ogen zwellen op als gevolg van deze hormonale verandering. Zodra de menstruatieperiode voorbij is, nemen de wallen ook weer af.

Soms zijn wallen zo erg dat er een medische behandeling nodig is. De arts schrijft dan oogdruppels voor of raad aan gebruik te maken van specifieke oogcrèmes. Bij ernstige problemen is ooglidchirurgie een oplossing. Dit heeft ‘blefaroplastie’.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024