mammografie

Minder dan 1 op de 10 vrouwen in Brussel en Wallonië doet gratis mammografie

Elk jaar worden in ons land meer dan 11.000 mensen getroffen door borstkanker. Dankzij de Mammotest kan borstkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, nog voor de eerste symptomen. In Vlaanderen krijg je een uitnodiging met een voorstel voor een afspraak, maar woon je in Brussel of Wallonië, dan krijg je een uitnodigingsbrief om zelf een afspraak te maken. En daar gaat minder dan 10 procent van de vrouwen op in.

Leestijd: < 1 minuut

Mammografie

De Mammotest is een gratis tweejaarlijkse mammografie voor alle Belgische vrouwen tussen 50 en 69 jaar en wordt georganiseerd door de overheid. Een vroege opsporing van borstkanker betekent minder zware behandelingen en grotere overlevingskansen. “De lage participatiegraad aan de officiële screeningsprogramma’s in Brussel en Wallonië is al jaren een pijnpunt”, aldus Think Pink-voorzitter, Heidi Vansevenant.

“Voor 2019 ligt de participatiegraad in Vlaanderen op 54,1 procent, in Brussel op 9,6 procent en in Wallonië en de Duitstalige gemeenschap op slechts 5,4 procent. Op Europees niveau wordt een participatiegraad van meer dan 75 procent aangeraden. Vooral in Brussel en Wallonië zijn de cijfers bedroevend laag. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen”, aldus Vansevenant.

Gratis uitnodiging

“In Brussel en Wallonië kiezen vrouwen vaker voor de zogenaamde opportunistische screening, een screening buiten de georganiseerde screeningsprogramma’s van de overheid. Think Pink steunt eerder de overheidsscreening omwille van de kwaliteitsgarantie met dubbele blinde lezing: twee gespecialiseerde radiologen bekijken de beelden onafhankelijk van elkaar. Bij twijfel schakelt men een derde specialist in.” Bovendien is de deelname aan het screeningsprogramma van de overheid helemaal gratis.

Think Pink is daarom nu een ludieke campagne gestart ‘Wie zorgt voor jouw borsten?’. Zo hopen ze meer vrouwen te overtuigen van het belang van de screening. “Onze boodschap? Ga in op de uitnodiging, maak een afspraak en laat je screenen”, verduidelijkt Vansevenant.

Lees meer over de Mammotest op ccref.org (Wallonië) en op bruprev.be (Brussel), of het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021