Mobiliteit staat centraal in de nieuwe campagne van de Brailleliga

Kun je je voorstellen hoe moeilijk het is voor blinde en slechtziende mensen om zich te verplaatsen in een omgeving vol obstakels? Dat is de centrale vraag van de nieuwe campagne van de Brailleliga.

Leestijd: 2 minuten

In de metro stappen, een kruispunt oversteken of zelfs gewoon op een trottoir lopen. Wij beschouwen dit allemaal als vanzelfsprekend. Maar voor mensen met een visuele handicap kunnen het echte hindernissen zijn. De Brailleliga heeft een aantal initiatieven gelanceerd om hen te helpen zelfstandig te leven, onder het motto “samen naar meer zelfstandigheid”. En om deze te financieren zijn alle donaties welkom.

Wat is de Brailleliga?

De Brailleliga, opgericht in 1920, heeft verschillende doelen en biedt haar diensten gratis aan. Haar belangrijkste rol is blinden en slechtzienden helpen om beter te integreren in de maatschappij. Als non-profitorganisatie die in heel België actief is, stelt de liga haar expertise ook ter beschikking van politici en sociale en culturele actoren. Ten slotte ondersteunt de Brailleliga wetenschappelijk onderzoek op visueel gebied.

Mobiliteit: een echte uitdaging voor mensen met een visuele handicap

In een tweetalige enquête van maart 2023 over mobiliteit (www.braillemobility.be) heeft de Brailleliga alle uitdagingen voor blinden en slechtzienden in kaart gebracht. Een alarmerende bevinding: meer dan 91% van de ondervraagden maakte melding van obstakels onderweg. De meest genoemde obstakels zijn scooters en vuilnisbakken op de trottoirs van onze steden. Ze vergroten het risico op vallen, met vaak dramatische gevolgen.

Er zijn ook andere bezorgdheden, zoals stedelijke werken (23% van de obstakels), die slecht worden aangegeven. Of het gebrek aan duidelijke, passende bewegwijzering bij het gebruik van het openbaar vervoer (gebruikt door 73% van de blinde en slechtziende mensen). Er moet nog zoveel gebeuren om de mobiliteit van mensen met een visuele handicap te verbeteren. Zo organiseert de Brailleliga praktische cursussen over het gebruik van de witte wandelstok en smartphonetoepassingen.

Alle donaties zijn welkom

Een non-profitorganisatie kan niet werken zonder donaties van particulieren. Donaties zijn dus echt essentieel. Er zijn verschillende opties mogelijk, die allemaal uitgebreid worden uitgelegd op de website www.braille.be, waar je ook in een paar klikken online kunt doneren. Je kunt een eenmalige donatie of een donatie voor een speciale gebeurtenis doen, of een doorlopende opdracht aanmaken. Je kunt ook er ook voor kiezen om een legaat of een speciaal fonds op te richten. Alle donaties van meer dan €40 zijn aftrekbaar van de belasting.

Voor meer informatie: Ligue Braille vzw Angleterrestraat 57 1060 Brussel.

Tel: 02/533 32 11. E-mail: info@braille.be

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beelden © Shutterstock


© Fiftyandme 2024