body neutrality

Niet zo tevreden over je lijf? Waarom dat ook oké is

Grote kans dat je weleens hebt gehoord van ‘body positivity’. Vrouwen én mannen, moesten zich niet langer schamen voor een maatje meer of minder, maar trots zijn en dat ook aan de wereld tonen. Maar dat is niet voor iedereen evident en dus wint ‘body neutrality’ aan kracht; daarbij gaat het niet om houden van je lichaam, maar om het accepteren ervan.

Leestijd: 2 minuten

Body positivity

Body neutrality is niet te verwarren met body positivity. Naar verluidt werd de term body positivity in de jaren negentig bedacht door de Amerikaanse feministen Connie Sobczak en Deb Burgard. In een mum van tijd vloog de term onlineplatforms over en deelden mensen massaal hun gedachten, gevoelens, angsten en wensen als het om hun lichaam ging. Het zou mensen met een laag zelfbeeld helpen. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Als je je lange tijd geschaamd hebt voor je lichaam, knik je misschien instemmend bij het ‘houden van je lichaam’, maar je beeld van je eigen lichaam verandert niet in een paar seconden. Het kan soms zelfs lijken alsof je je lichaam mooi móet vinden.

Body neutrality

Daarom zijn er ook mensen die niet zozeer pleiten voor body positivity, maar voor body neutrality. Body neutrality gaat over het accepteren van je lichaam. Je mag optimistisch staan tegenover je lichaam, maar het hoeft niet. Het idee is dat er helemaal geen commentaar moet komen op vrouwenlichamen. Niet positief en niet negatief. In plaats daarvan leg je de focus op wat je lichaam je brengt, wat het allemaal wel niet kán. En dus niet uitsluitend op schoonheid, maar op hoe gezond of hoe slim je wel niet bent.

Lees ook
Drie goede redenen om met dansen te beginnen >

Kleine oefening

Volgens onderzoek kan het helpen een brief aan je lichaam te schrijven, waarin je opschrijft wat je mooi aan jezelf vindt of waar je je lijf dankbaar voor bent. In plaats van dat je ontevreden bent over je benen, kun je opschrijven dat je dankbaar bent dat diezelfde benen jou van A naar B brengen. Of misschien heb je weleens de gedachten dat je je gezicht wat te dik vindt. In plaats daarvan schrijf je je dankbaarheid op dat je ermee kunt lachen, praten en slikken. Zo wordt je lichaam eerder een vriendin dan een vergelijkingsobject met een verzonnen ideaalbeeld.

Kortom: de focus moet meer op de functionaliteit komen te liggen en minder op vorm en gewicht. Je kunt ermee dansen, zingen en genieten van eten – en dat is voor de body neutrality-beweging net wat belangrijker dan schoonheid.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021