vitamines

Onmisbare vitamines

Vanaf de leeftijd van vijftig jaar merken we vaak een tekort aan deze drie vitamines op: vitamine D, vitamine B12 en foliumzuur. Nochtans zijn ze essentieel voor de goede werking van ons lichaam.

Leestijd: 2 minuten

Vanwaar die tekorten?

Naarmate we ouder worden gaat onze huid minder vitamine D aanmaken. De langere winters en de lockdowns die we momenteel doormaken, doen er helaas geen goed aan.

Vitamine B12 en foliumzuur zijn, net als vitamine D, weinig te vinden in onze voeding. Vitamine B12 zit bijvoorbeeld enkel in dierlijke voedingsmiddelen en foliumzuur in rauwe groene bladgroenten. Ze worden bovendien ook heel moeilijk opgenomen door het lichaam.

Wel onmisbaar

Vitamine B12 en foliumzuur (of folaat) dragen bij aan een goede cardiovasculaire gezondheid en sterke cognitieve functies. Een recente studie toonde aan dat de inname van foliumzuursupplementen het risico op een beroerte met 10% verlaagt en het risico op hart- en vaatziekten met 4%! Uit een zes jaar durende studie bleek dat het hersenvolume bij zestigplussers minder snel afneemt bij personen met een hoge concentratie aan vitamine B12. Vitamine D speelt dan weer een belangrijke rol bij de preventie van longziekten, astma, botbreuken, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten.

44,7% van de volwassen bevolking in België heeft een tekort aan vitamine D. Dit verhoogt ook het risico op osteoporose, vallen en auto-immuunziekten. Een gebrek aan vitamine B12 tast de zenuwen aan (tintelingen in de vingers, evenwichtsproblemen), beschadigt het cognitief systeem (wat kan leiden tot dementie), en kan – net als een gebrek aan foliumzuur – bloedarmoede, een gebrek aan energie en vermoeidheid veroorzaken.

Supplementen als oplossing

De enige manier om het tekort aan deze drie vitamines optimaal te compenseren is het innemen van voedingssupplementen. Waarom? We zeiden het al: ze liggen maar zelden op ons bord. Bovendien neemt het lichaam foliumzuur en vitamine B12 beter op via een supplement dan via de voeding, zeker na de leeftijd van 50 jaar. Merk op dat supplementen die je laat smelten onder de tong nog beter worden opgenomen door het lichaam.

DB-Folin, het ideale voedingssupplement

In de tweede helft van het leven heeft men hogere behoeften aan specifieke vitaminen. Gewoon omdat het lichaam meer moeite heeft om deze goed op te nemen. Dit is het geval voor vitamine D, vitamine B12 en folaat. Deze 3 vitaminen zijn onder andere
onmisbaar voor de normale werking van het immuunsysteem. Bovendien draagt folaat bij tot de vermindering van vermoeidheid. DB-folin bevat deze 3 belangrijke vitaminen onder de vorm van een klein tabletje dat snel en gemakkelijk onder de tong smelt, voor een optimale en rechtstreekse opname in het lichaam.

vitamines

In de apotheek:

60 sublinguale tabletten – 1 tablet per dag – Aanbevolen prijs: 13,95€ voor 2 maanden

Meer info: www.vistalife.be

Bronnen:

  • I.Y et al. Journal of the American Heart Association 2016 ; 5 : e003768
  • Hooshmand B. et al. JAMA Psychiatry 2016 ; 73 : 606-613
  • Hoge 1, et al. Nutrition Research 2015 ; 35 : 716-725


© Fiftyandme 2021