rabarber gezond

Waarom rabarber zo verrassend gezond is op 50+ leeftijd

Het rabarberseizoen is in volle gang! Tussen april en juli prijken deze zoetzure rood-groene stengels weer in de rekken van de winkel en groenteboer. Het is de perfecte gelegenheid om te experimenteren met deze groente – ja, officieel is het géén fruit!

Leestijd: 2 minuten

Rabarber, de vrolijk roze stengels die vaak worden geassocieerd met zoete desserts, is hartstikke gezond. Terwijl deze groente culinair veelzijdig is, is het ook een voedingskrachtpatser die kan bijdragen aan het welzijn bij het ouder worden. Namelijk om de volgende redenen:

1. Het bevordert botgezondheid

Eén van de belangrijkste zorgen voor mensen boven de 50 is de gezondheid van de botten. Rabarber is een goede bron van calcium, een essentieel mineraal voor sterke botten en tanden. Bovendien bevat het vitamine K, dat helpt bij de opname van calcium in het lichaam en de botdichtheid kan verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van osteoporose.

2. Het verbetert de spijsvertering

Met de leeftijd kunnen spijsverteringsproblemen vaker voorkomen. Rabarber is gezond omdat het zo rijk is aan vezels, wat de spijsvertering kan bevorderen en constipatie kan helpen voorkomen. De vezels in rabarber dragen ook bij aan een gezonde darmflora, wat gunstig kan zijn voor de algehele darmgezondheid.

3. Het reguleert de bloeddruk

Hoge bloeddruk is een veelvoorkomende zorg en kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen. Rabarber bevat kalium, een mineraal dat kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk door het tegenwerken van de effecten van natrium in het lichaam. Het toevoegen van rabarber aan het dieet kan dus helpen om de bloeddruk onder controle te houden.

4. Het versterkt het immuunsysteem

Het immuunsysteem houden we graag op peil om infecties en ziekten te voorkomen. Rabarber bevat vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt door de productie van witte bloedcellen te stimuleren en de weerstand tegen ziekten te versterken. Ook werkt de groente ontstekingsremmend door het stofje amou-emodine én rabarber stimuleert de aanmaak van macofagen. Door regelmatig rabarber te eten, kunnen we het immuunsysteem een boost geven. Maar elke dag rabarber is dan ook weer geen goed idee. In de groente zit oxaalzuur, dat de opname van calcium in je lijf vermindert.

5. Het stimuleert de hersenfunctie

Rabarber bevat verschillende B-vitamines, zoals foliumzuur en vitamine B6, die belangrijk zijn voor een gezonde hersenfunctie. Deze vitamines spelen een rol bij het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang en kunnen helpen bij het behoud van de geestelijke scherpte.

Voorbereiding en bereiding

Hoe je rabarber het beste kunt schoonmaken, hangt af van de staat en waar je het koopt. Bij oudere stengels dien je mogelijk de dikkere schil en de witte bladvoet te verwijderen. Was de stengels grondig in water en snijd ze vervolgens in stukken. Let op dat je eventuele bladeren zorgvuldig verwijdert, omdat deze giftig zuur kunnen bevatten. Rabarber wordt vaak gekookt in een pan met een beetje water. In 8 tot 12 minuten zijn de stukken rabarber doorgaans gaar.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024