slechte adem

Dit is een onbekende, veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem (en zo verhelp je het)

Je poetst, spoelt en flost je tanden, en toch blijf je last houden van een slechte adem. Hoe kan dat nu?! Een veelvoorkomende oorzaak hiervan, vooral bij volwassenen, is verminderde speekselproductie, ook wel bekend als xerostomie.

Leestijd: 2 minuten

Speeksel speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde mond. Het spoelt voedseldeeltjes weg, neutraliseert zuren, helpt bij het verteren van voedsel en beschermt tegen tandbederf en tandvleesaandoeningen. Wanneer de speekselproductie afneemt, kunnen zich verschillende problemen voordoen die leiden tot een slechte adem:

Droge mond (xerostomie): Een verminderde speekselstroom kan leiden tot een droge mond, waardoor voedselresten en bacteriën in de mond achterblijven. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en een onaangename geur veroorzaken.

Tandbederf en tandvleesaandoeningen: Speeksel helpt bij het neutraliseren van zuren die tandbederf veroorzaken en spoelt voedseldeeltjes weg die anders tandplak en tandsteen kunnen vormen. Een gebrek aan speeksel kan bijdragen aan de ontwikkeling van tandbederf en tandvleesaandoeningen, die beide kunnen leiden tot een slechte adem.

Slechte mondhygiëne: Mensen met een droge mond hebben vaak moeite om hun mond schoon te houden omdat speeksel normaal gesproken helpt bij het verwijderen van voedselresten en bacteriën. Een slechte mondhygiëne kan leiden tot een ophoping van bacteriën, en dus een slechte adem.

Lees ook
Zo drink je met gemak twee liter water op een dag >

Wat doe je eraan?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je mondgezondheid te verbeteren, zelfs als je last hebt van verminderde speekselproductie:

Drink voldoende water: Blijf gehydrateerd door gedurende de dag voldoende water te drinken. Dit kan helpen om een droge mond te voorkomen en de speekselproductie te stimuleren.

Gebruik speekselvervangers: Er zijn mondspoelingen en kauwgom beschikbaar die zijn ontworpen om de speekselproductie te stimuleren en een droge mond te verlichten.

Bezoek regelmatig de tandarts: Regelmatige tandheelkundige controles zijn essentieel om tandbederf en tandvleesaandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Verbeter je mondhygiëne: Poets tweemaal daags je tanden met een fluoride tandpasta, gebruik flosdraad of interdentale borstels om tussen de tanden te reinigen, en gebruik indien nodig een tongreiniger om bacteriën op de tong te verwijderen.

Beperk het gebruik van tabak en alcohol: Roken en alcoholgebruik kunnen de speekselproductie verder verminderen, dus probeer deze gewoonten te vermijden of te verminderen.

Of is het toch je tong?

Heb je niet het idee dat je onvoldoende speeksel aanmaakt, maar houd je toch een slechte adem nadat je je tanden regelmatig schoonmaakt? Een andere veelvoorkomende oorzaak van slechte adem die vaak over het hoofd wordt gezien, is een slechte mondhygiëne van de tong. De tong kan een broedplaats zijn voor bacteriën, vooral op het ruwe oppervlak aan de achterkant. Deze bacteriën kunnen voedselresten afbreken en zwavelverbindingen produceren, die een onaangename geur veroorzaken.

Gelukkig is de oplossing simpel: koop een speciale tongreiniger of -schraper om bacteriën van de tong te verwijderen. Schraap voorzichtig van achteren naar voren over de tong om bacteriën en voedselresten te verwijderen. Sommige tandenborstels hebben ook een speciaal ontworpen achterkant om de tong te reinigen. Je kunt ook je tandenborstel gebruiken om zachtjes over de tong te poetsen na het poetsen van je tanden. Tot slot helpt het spoelen met antibacterieel mondwater na het reinigen van de tong om eventuele achtergebleven bacteriën te doden en terug frisse adem te geven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024