versuikerde honing

Versuikerde honing even in de microgolfoven? Daar kun je beter mee stoppen

Is je honing veranderd in één grote suikerklont? Er zijn verschillende trucjes om de honing zo weer in siroop te veranderen, waaronder door het even in de microgolfoven te zetten. Toch kun je daar maar beter mee stoppen en een van deze andere oplossingen proberen.

Leestijd: < 1 minuut

Versuikerde honing

Versuikerde honing? Totaal niet handig. Want hoe goed je je honing ook bewaart (goed afgesloten in een donkere kast), gebeurt het toch altijd weer na een tijd. Dit betekent niet dat de honing bedorven is, sterker nog, honing is oneindig houdbaar. Dat komt door de hoge concentratie aan suiker en de lage hoeveelheid vocht. Daardoor kunnen bacteriën en gisten niet worden aangetast.

Vloeibaar maken in de microgolfoven

De kristallisatie van de honing is de laatste stap in de ontwikkeling van het product, meestal door de hoge concentratie glucose. Er wordt vaak getipt om het in de microgolfoven te steken om het weer vloeibaar te maken, maar dat raden we af. Door de extreme hitte, of te verwarmen bij meer dan 45 graden, verliest de stroop veel gezonde enzymen. En het zijn net die enzymen die de spijsvertering ondersteunen en die goed zijn voor de algehele gezondheid. Zonde dus!

Hoe wel?

Wil je dat de enzymen intact blijven en de heilzame werking van honing behouden? Maak dan de honing vloeibaar in warm water. Vul daarvoor een grote pan met water en verwarm het tot het 35-40 ºC is, en haal de pan dan van het vuur. Als je geen thermometer hebt om de temperatuur nauwkeurig te meten, kijk dan of je bubbeltjes ziet vormen aan de zijkanten van de pan. Kleine bubbeltjes beginnen zich te vormen als het water 40°C is. Of steek je vinger in het water, dat moet nog makkelijk kunnen bij deze temperatuur. Zet de honing erin, draai de deksel eraf en roer eventueel.

Lees ook
Aardappelen zijn juist heel gezond om deze 3 redenen >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021