1. Borstelen
Verwijder een laagje van de dikke winterjas door regelmatig te borstelen. De haartjes verliezen ze namelijk in het voorjaar, maar kan nog onnodig in de vacht blijven hangen. Je kunt eventueel nog je handen nat maken en een paar keer langs de vacht strijken tot deze lichtjes vochtig is. Niet té nat, wat tot onderkoeling kan lijden of voor een oncomfortabel gevoel zorgen.
2. Vochtige handdoeken
Katten zweten onder andere via hun kussentjes op hun pootjes. Voelt het warm aan? Dan kun je de pootjes eventjes in een koele vochtige handdoek wikkelen. Niet iedere poes of kater vindt dit fijn, dus houd hier rekening mee. Twijfel je, dan kun je de handdoek neerleggen en dan kunnen ze er zelf langs bewegen mochten ze het fijn vinden.
Lees ook
Wat als je kat artrose heeft? >
3. Zorg altijd voor water
Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot schoon water. Hydratatie is net zo goed belangrijk voor dieren. Wanneer katten goed gehydrateerd zijn, is hun uithoudingsvermogen ook beter en houden ze het langer vol in de warmte. Zet meerdere bakjes water verspreid door het huis.
4. Schaduw
Katten verliezen de meeste warmte via hun buik, vandaar dat je vaak op hun buik op koele stenen ziet liggen. Geef ze daarvoor ook genoeg de ruimte. Daarnaast is het belangrijk om genoeg schaduw en koele, donkere ruimtes te creëren waar je kat kan rusten. Doe bijvoorbeeld je gordijnen dicht of de parasol buiten open, ze zijn namelijk het liefst buiten met het warme weer.
Hitteberoerte
Is het echt warm, dan kan een kat een hitteberoerte krijgen. Dit zijn de kenmerken:
- Hijgen
- Vertoon van angst
- Verhoogde hartslag
- Ademhalingsproblemen of hyperventilatie
- Donkerrood tandvlees
- Loomheid
- Verhoogde temperatuur (meer dan 38.5°c)
Merk je een of meerdere symptomen? Ga direct naar de dierenarts.
De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Beeld © Shutterstock