hond trillen

Wat betekent het als je hond maar blijft trillen?

Wat als je huisdier (plots) in een hoekje gaat zitten, geen aandacht wil en aanhoudend trilt? We sommen een aantal mogelijke oorzaken op en leggen uit waarom het soms noodzakelijk is om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Leestijd: 2 minuten

1. Je hond heeft stress

Als honden spanning in hun lichaam voelen, raken ze dit kwijt door middel van trillen. Dat kan bij het zien van een andere hond zijn, maar ook door een teveel aan prikkels.  Geef je hond op zo’n moment de rust om even bij te komen. Die stress kan ook van jouzelf komen: volgens onderzoek van de Universiteit van British Columbia toont tachtig procent van de honden signalen van stress wanneer ze geknuffeld worden. Hoe leuk je ook denkt dat je hond het vindt, er is een grote kans dat-ie het beklemmend vindt…

2. Je hond heeft een schildklierziekte

Als je hond problemen heeft met zijn schildklier en dus met de hormonen, zal hij het sneller koud hebben en dus gaan trillen. De schildklier ligt aan de voorzijde van de hals en geeft verschillende belangrijke hormonen af. Deze sturen de stofwisseling van mineralen, stoffen en energie aan zodat noodzakelijke processen automatisch verlopen.

3. Je hond heeft het koud

Kleine honden hebben het snel koud. Een hond die veel aan het trillen is kan dus een teken zijn dat hij warmte nodig heeft. Zet hem bij de verwarming of trek hem een truitje aan. Dat kan trouwens ook door een natte vacht komen: wanneer honden nat zijn, kunnen ze wel twintig tot zeventig procent van het vocht van zich afschudden.

Lees ook
Hoe houd je je huisdier rustig in stresserende situaties? >

4. Je hond is bang

Net als mensen, gaan honden vaak trillen wanneer ze bang zijn. Dit komt door de adrenaline die door de bloedvaten gepompt wordt. Net als bij de mens resulteert angst in een afname van het serotoninegehalte, waardoor de tevredenheid snel kan dalen en gaat trillen.

5. Je hond heeft een oorinfectie

Als je hond met zijn kop blijft schudden, is dit een duidelijk signaal dat hij last heeft van een oorinfectie. Met het schudden probeert hij de pijn kwijt te raken. Op zo’n moment is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024